Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Παραδοσιακή πλατσίντα Τσαριτσάνης


εύκολη  τραχανόπιτα




Η πλατσίντα έχει ως χαρακτηριστικό της, την φθηνή χρήση υλικών στην παραγωγή της (ήταν ανάλογη με την μπομπότα τα χρόνια της κατοχής) και κάλυπτε τις άμεσες διατροφικές ανάγκες.
Η πλατσίντα μπορεί να έχει αρκετές παραλλαγές: Παραδοσιακή-αλμυρή-γλυκιά......
με ελιά, λιαστή ντομάτα, τυρί,αυγό,  σουσάμι, κολοκύθα, γιαούρτι
με  αλεύρι καλαμποκίσιο ή σταρένιο ή ακόμη και με παλιό ψωμί...
Είναι μια παραδοσιακή συνταγή με εύκολα υλικά και μπορεί να εξελιχθεί σε γκουρμέ γεύση.
Μια καλή πλατσίντα μπορεί να ανταγωνιστεί   μια καλή πίτσα.


Εγώ  θα σας δώσω την απλή παραδοσιακή εκδοχή με το μπαγιάτικο ψωμί που έφτιαχνε η πεθερά μου και αρέσει πολύ στον άντρα μου και στα παιδιά μου.


Υλικά
1 παλιό ψωμί μισού κιλού
1 κούπα γάλα 
1/2 κούπα τραχανά γλυκό
300 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη με το χέρι
1 φλ.τσ.  ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
νερό για να μουλιάσει το ψωμί


Αφήνουμε το  ψωμί να μουλιάσει καλά  σε νερό,  μετά στραγγίζουμε καλά σε τρυπητό.
Προσθέτουμε το γάλα,  τον τραχανά, το μισό λάδι , το αλάτι , το πιπέρι....
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν χυλός  κατόπιν προσθέτουμε  και  το τυρί.
Αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί της κουζίνας , από πάνω ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° στις αντιστάσεις , ψήνουμε για περίπου 30-45 λεπτά.

Περιμένουμε λίγο να σταθεί, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Σερβίρεται ζεστή αλλά και όταν κρυώσει τρώγεται ευχάριστα.

Καλή επιτυχία !!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...