Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Στομαχικό Κοζάνης, απ τα καλύτερα παραδοσιακά Λικέρ


Λικέρ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα άλλα κι όταν νιώθετε βαρυστομαχιά.

Η συνταγή είναι παραδοσιακή Κοζάνης και μου την έδωσε η φίλη μου Ευανθία Βαρσάμη.


Αξίζει να το φτιάξετε   είναι καταπληκτικό !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


                            






                             

                                                   


ΣΤΟΜΑΧΙΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ


Υλικά:

1 lt τσίπουρο 
1 kg ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
λίγο πετιμέζι ή 1/2 φλιτζανιού ζάχαρη καβουρδισμένη
μπαχαρικά κατά προσέγγιση 1 χούφτα περίπου..
(ξύλα κανέλας, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα, κόλιανδρο, μακροπίπερο,γαρύφαλλα, κάρδαμο, μαχλέπι)
όλα τα μπαχαρικά ολόκληρα όχι σκόνη.



Διαδικασία:

Κοπανίζουμε τα μπαχαρικά τα βάζουμε σε τουλπάνι και τα δένουμε καλά.
Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα  το νερό και   τη ζάχαρη και τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και τ αφήνουμε να πάρουν μια "βράση".
Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και τα βάζουμε σε βάζο με φαρδύ στόμιο.
Προσθέτουμε το τσίπουρο και λίγο πετιμέζι και το ανακατεύουμε καλά.
Αν δεν έχουμε πετιμέζι βάζουμε στη φωτιά σε  ένα κατσαρολάκι 1/2 φλ. ζάχαρη και όταν λιώσει και γίνει καραμέλα την προσθέτουμε στο στομαχικό, για να δώσει χρώμα κι άρωμα...
Αφήνουμε 15 μέρες για να ζυμωθούν οι γεύσεις σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν μας φανεί δυνατό ετοιμάζουμε λίγο σιρόπι ακόμη βράζοντας ζάχαρη με νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα .



Όταν είναι έτοιμο στραγγίζουμε και το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι. 

Μην το περάσετε από φίλτρο για να καθαρίσει από τυχόν μικρο-υπολείμματα των αρωματικών που υπάρχουν  και να φύγει η θολότητά του. Αφήστε το τρεις με τέσσερις μέρες να κατασταλάξει και πάρτε στη συνέχεια το διαυγές μέρος του.



Εξαιρετικά χωνευτικό και το πίνουμε μετά το φαγητό

μπορούμε να το πιούμε με την ίδια ευκολία χειμώνα ή καλοκαίρι, ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου ή με παγάκια...


Αν το θέλουμε ζεστό ...ζεσταίνουμε ελαφρά αλλά με μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ 
Πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία και να έχουμε μία βρεγμένη πετσέτα δίπλα μας σε περίπτωση που έχουμε ανάφλεξη. 


είναι καταπληκτικό ...δοκιμάστε το




                                   Καλή επιτυχία ... !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...