Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Χιονισμένοι κουραμπιέδες με άρωμα Τσαριτσάνης




Τόσο  νόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες  δεν έχετε ξαναφάει..




Οι κουραμπιέδες με τα μελομακάρονα είναι τα κυριότερα γλυκά των Χριστουγέννων .... η  πεθερά απ τον Δομοκό  Λαμίας που φημίζεται για τους υπέροχους κουραμπιέδες της, πάντα έλεγε ότι οι δικοί μου ήταν υπέροχοι.
Γιατί τι θέλει ένα καλός κουραμπιές??? Ποιο ειναι το μυστικό του??
Καλό βούτυρο φυσικά, καλό χτύπημα  ώστε να μην λιώσει το βούτυρο και να γίνει μια αφράτη άσπρη βουτυρόκρεμα, αλλά και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Την συνταγή αυτή την φτιάχνω  από τότε που παντρεύτηκα και δεν την αλλάζω με καμιά.
Εύκολη συνταγή για  πεντανόστιμους και  αφράτους κουραμπιέδες   με άρωμα βουτύρου,  που λιώνουν στο στόμα.
Δοκιμάστε τους και πιστεύω πως δεν θα ξαναφτιάξετε άλλη συνταγή!!!

Υλικά που θα χρειαστούμε 
κούπες   
αιγοπρόβειο ελληνικό βούτυρο  (500γρ περίπου)
2 κούπες αμύγδαλα   καβουρδισμένα.
1 φλιτζάνι του καφέ άχνη ζάχαρη
2 κ. γλ.  τσίπουρο, (παλιά Τσαριτσανιώτικη συνήθεια στους κουραμπιέδες  το τσίπουρο ή η αλισίβα)
4, 1/2 κούπες περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
άχνη  και 2 
βανίλιες για το πασπάλισμα 


Διαδικασία :

-Καβουρδίζουμε   τα αμύγδαλα, αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και τα   χοντροκόβουμε. 
 Ξεφλουδισμένα ή όχι είναι στο γούστο του καθενός, γίνονται το ίδιο νόστιμοι οι   κουραμπιέδες. Εγώ τα προτιμώ ξεφλουδισμένα.

-Το βούτυρο   το θέλουμε από το   ψυγείο, έτσι  θα χτυπηθεί καλύτερα. Με το χτύπημα θα γίνει μια ωραία άσπρη βουτυρόκρεμα.
Χτυπάμε  στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ πολύ καλά, μέχρι   να αφρατέψει και να ασπρίσει.

-Προσθέτουμε την άχνη και στη συνέχεια το τσίπουρο  συνεχίζοντας το χτύπημα.

-Όταν  το βούτυρο γίνει μια άσπρη αφράτη κρέμα,  συνεχίζουμε απαλά με το χέρι. 

-Συνεχίζοντας με το χέρι, προσθέτουμε λίγο-λίγο   το αλεύρι. 
(Το πόσο  αλεύρι θα πάρει η ζύμη  διαφέρει ανάλογα την ποιότητα , αλλά και το βούτυρο που θα βάλουμε , θέλουμε ζύμη αφράτη όχι σκληρή.) 

-Ρίχνουμε τα ψημένα και σπασμένα αμύγδαλα -αφού κρυώσουν εντελώς-   ανακατεύοντας  το μείγμα να πάνε παντού.

-Ανακατεύουμε ελαφρά χωρίς να ζυμώνουμε, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα   υλικά και να έχουμε  μία ζύμη  αφράτη.

-Δεν παραζυμώνουμε γιατί οι κουραμπιέδες θα βγουν σφιχτοί.

-Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου και μετά πλάθουμε   κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε... σε μπαλάκια που τα πατάμε ελαφρά με το   χέρι ή μακρόστενους ή κόβουμε με κουπ- πατ.

-Οι κουραμπιέδες δεν χρειάζονται μπέικιν ή κάτι άλλο.... δεν φουσκώνουν και δεν   απλώνουν.  Ότι σχήμα τους δώσουμε αυτό θα έχουν και μετά το ψήσιμο.

-Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψιά στρωμένα  με λαδόκολλα.

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς  για 20 λεπτά περίπου.

-Βγάζουμε μόλις ροδίσουν πολύ ελαφρά.

 Μην περιμένετε να πάρουν χρώμα γιατί μετά θα πικρίζουν. Σχεδόν άσπρους τους   θέλουμε τους κουραμπιέδες.

-Αφήνουμε να κρυώσουν 10-15 λεπτά. Να μην είναι ζεστοί γιατί η ζάχαρη άχνη   που θα έρθει σε επαφή με τον κουραμπιέ θα μαλακώσει και θα πανιάσει.

-Σε μια λεκάνη βάζουμε  ζάχαρη άχνη και  τις βανίλιες
 Βουτάμε τους κουραμπιέδες μέσα  και τους τυλίγουμε στην άχνη .
 Βγάζουμε, τους τινάζουμε να μην έχουν πολύ άχνη και  έναν έναν τους   τοποθετούμε σε πιατέλα και κάθε σειρά που στρώνουμε  τους  πασπαλίζουμε   άχνη  με το κόσκινο ή το στραγγιστήρι.

Καλά Χριστούγεννα σ όλους!!!!
και 
Καλή επιτυχία σ όσους τους φτιάξουν!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...