Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Φανουρόπιτα








Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου φαίνεται ότι ξεκινά από τη Ρόδο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα του, όταν έσκαβαν σε ερείπια παλαιού ναού έξω από τα τείχη της πόλης. 
Η ιδιότητα του Άγιου Φανουρίου να  φανερώνει....  δημιούργησε  την προσφορά της πίτας , στον εσπερινό της παραμονής της γιορτής του (27 Αυγούστου). Η πίτα είναι νηστίσιμη, και  φτιάχνεται όπως λέει η παράδοση "για να συγχωρέσει ο Θεός τη μάνα του Αγίου".
Παρασκευάζεται με επτά ή εννιά υλικά!
Η επιλογή των αριθμών αυτών δεν είναι  τυχαία. Εννέα είναι τα τάγματα των αγγέλων και επτά τα  Μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Πάνω κάτω όλες οι Φανουρόπιτες, παραδοσιακά έχουν περίπου ίδια υλικά. 
Η συγκεκριμένη  είναι πολύ  νόστιμη και αφράτη. Κάθε χρόνο που την φτιάχνω γίνεται ανάρπαστη, ούτε ψίχουλα δεν μένουν.

Υλικά :
1 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες  ζάχαρη
2 κούπες σταφίδες 
3 κούπες χυμό πορτοκαλιού 
5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα καρύδια 
1 κ.γλ. κανέλα 
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. σόδα


Διαδικασία
-Χτυπάμε  με σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι.....
στο χυμό διαλύουμε  την σόδα και την ρίχνουμε στο μείγμα .....
-Προσθέτουμε   το αλεύρι ανακατεμένο με την κανέλα και το γαρύφαλλο
-Με σπάτουλα προσθέτουμε  τα καρύδια χοντροκομμένα και τις σταφίδες  αλευρωμένες.
-Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας ή βάζουμε αντικολλητικό χαρτί
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°βαθμούς για 45' λεπτά (εξαρτάτε  την κουζίνα)


όταν την  βγάλουμε απ την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
*ψήνω σε ταψί της κουζίνας ή στρογγυλό ταψί Νο 36

Βοήθειά μας!!!
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...