Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου φαίνεται ότι ξεκινά από τη Ρόδο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα του, όταν έσκαβαν σε ερείπια παλαιού ναού έξω από τα τείχη της πόλης.
Η ιδιότητα του Άγιου Φανουρίου να φανερώνει.... δημιούργησε την προσφορά της πίτας , στον εσπερινό της παραμονής της γιορτής του (27 Αυγούστου). Η πίτα είναι νηστίσιμη, και φτιάχνεται όπως λέει η παράδοση "για να συγχωρέσει ο Θεός τη μάνα του Αγίου".
Παρασκευάζεται με επτά ή εννιά υλικά!
Η επιλογή των αριθμών αυτών δεν είναι τυχαία. Εννέα είναι τα τάγματα των αγγέλων και επτά τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Πάνω κάτω όλες οι Φανουρόπιτες, παραδοσιακά έχουν περίπου ίδια υλικά.
Η συγκεκριμένη είναι πολύ νόστιμη και αφράτη. Κάθε χρόνο που την φτιάχνω γίνεται ανάρπαστη, ούτε ψίχουλα δεν μένουν.
Υλικά :
1 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες σταφίδες
3 κούπες χυμό πορτοκαλιού
5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα καρύδια
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. σόδα
Διαδικασία
-Χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι.....
στο χυμό διαλύουμε την σόδα και την ρίχνουμε στο μείγμα .....
-Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με την κανέλα και το γαρύφαλλο
-Με σπάτουλα προσθέτουμε τα καρύδια χοντροκομμένα και τις σταφίδες αλευρωμένες.
-Λαδώνουμε το ταψί ή βάζουμε αντικολλητικό χαρτί
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°βαθμούς για 1 ώρα (εξαρτάτε την κουζίνα)
όταν την βγάλουμε απ την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
*ψήνω σε ταψί στρογγυλό Νο 30-32 .
Βοήθειά μας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!