Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Γαλατόπιτα της μαμάς μου



Κομμάτι από την γαλατόπιτα της μαμάς μου

ααααα ρε μάνα...
Τι να πρωτοθυμηθώ απ' αυτά τα πεντανόστιμα που μας έφτιαχνες? Την γαλατόπιτα σου? Που όλοι σου κάνανε παραγγελιά να έρθουν να φάνε? Τα γλυκά του κουταλιού που μας έκρυβες  να μην τα φάμε και δεν έχεις να κεράσεις? Τα μπουμπάρια σου που έκανες στις γιορτές ???....
Ευτυχώς μας άφησες τις συνταγές σου και τώρα πια με τη σειρά μας κάνουμε εμείς για αυτούς που αγαπάμε !!!

Η συνταγή για την γαλατόπιτα της μαμάς μου είναι καταπληκτική. Όσοι την έχουν δοκιμάσει, ζητούν συνέχεια να τους την φτιάχνει .... την παραγγέλνουν  τηλεφωνικά πριν έρθουν να μας δουν.
Τόσο απαλή και νόστιμη η κρέμα που φτιάχνει , αλλά και το φύλλο της τραγανό και νόστιμο με γέμιση καρύδια στον κόθρο αλλά και σε όλο το κάτω φύλλο.

Όταν την ρωτάω πως την φτιάχνει μου λέει δες για να μάθεις.

Υλικά βρε μαμά για την συνταγή;
Απάντηση:
-για το φύλλο;
 νερό-αλεύρι- και αλάτι... άντε και λίγο μπέικιν για να μην είναι βαριά τα φύλλα αν θες.
-για τη γέμιση;
γάλα, σιμιγδάλι, αυγά, ζάχαρη και ελαιόλαδο.

Ακριβώς δόση βρε μαμά δεν έχεις ;
-δεν μέτρησα ποτέ, με το μάτι την κάνω πάντα.

Μετά από πολύ καιρό  κατάφερα κάποια στιγμή να την πείσω να μου τα μετρήσει (στο περίπου όπως μου είπε) και εγώ  να βρω   τις δόσεις της.


Υλικά :

Χρειαζόμαστε  7 παραδοσιακά φύλλα για πίτα

-Ελαιόλαδο περίπου μισή κούπα  για το ράντισμα των φύλλων.
 

Πασπάλισμα για τα φύλλα με καρυδοκανελοζάχαρη :
-1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα   
-1 κ.σ. κανέλα 
-2 κ.σ. ζάχαρη


κρέμα :
7  κουταλιές σούπας αλεύρι 
7  κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
3  κιλά γάλα
1 , 1/2  κούπες ζάχαρη
1 μικρό κρασοπότηρο ελαιόλαδο
5  αυγά 

Για την κρούστα:
• 1 αυγό
• 2 κ.σ. ζάχαρη 
• 2 κ.σ.  γάλα ή νερό
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
• λίγη κανέλα
• λίγη ζάχαρη άχνη

για άρωμα δεν βάζει κάτι στην κρέμα η μαμά μου, δεν της αρέσει, έτσι λοιπόν συνηθίσαμε και αρέσει και σε μας... έχει βέβαια την κανέλα στα φύλλα και νομίζω φτάνει.
Μπορούμε όμως  να προσθέσουμε βανίλια  ή ξύσμα λεμονιού αν θέλουμε.

  

Διαδικασία της κρέμας :
Σε κρύο γάλα , ανακατεύουμε  το αλεύρι , τα αυγά,  την ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. 
Όταν  ζεσταθεί καλά το γάλα, ρίχνουμε και το σιμιγδάλι.
Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς (όχι πολύ πηχτή γιατί θα ψηθεί και θα πήξει κι άλλο).
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πριν την στρώσουμε στα φύλλα.

Διαδικασία της πίτας:
Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε 3 φύλλα σταυρωτά , ραντίζοντας τα ένα-ένα με  ελαιόλαδο. 
Ρίχνουμε λίγη από την κανελοζάχαρη με τα καρύδια.
Τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα φύλλα , ανά 2 σταυρωτά, λαδώνοντας τα,  ένα – ένα και πασπαλίζοντάς τα  με κανελοζάχαρη και καρύδια μέχρι να τελειώσουν, προσέχοντας γύρω – γύρω απ το ταψί να εξέχουν λίγο τα φύλλα. 
Αφού στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο,  ρίχνουμε την κρέμα που έχει κρυώσει και την απλώνουμε καλά.
Στα φύλλα που εξέχουν, ρίχνουμε καρύδια με κανελοζάχαρη και  τα τυλίγουμε προς τα μέσα κάνοντας ένα μικρό ρολάκι τον κόθρο.

Χτυπάμε το αυγό, το γάλα ή το νερό και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας και την βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε στους 180° βαθμούς , για 45΄ λεπτά περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε.

Όσοι αγαπάτε την γαλατόπιτα είναι σίγουρο ότι θα λατρέψετε την συνταγή αυτή. 

Καλή σας επιτυχία !!!! 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...