Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Λαγγίτες Τσαριτσάνης



νηστίσιμοι Λουκουμάδες ή οι Λαγγίτες στην Τσαριτσάνη





      Από παλιά η Τσαριτσάνη φημιζόταν για το καλό της τσίπουρο και κρασί , κάθε οικογένεια σχεδόν, είχε το δικό της αμπέλι και έφτιαχναν τα δικά τους κρασιά και τσίπουρα .
Οτιδήποτε λοιπόν μαγείρευαν,  ντόπια συνήθεια ήταν να ρίχνουν και λίγο κρασί ή τσίπουρο για άρωμα  αλλά και για να βοηθήσει σ αυτό που έφτιαχναν. 
Έτσι λοιπόν και στους λουκουμάδες,  λαγγίτες στην Τσαριτσάνη, πρόσθεταν   τσίπουρο  για να  κάνουν τον λουκουμά τραγανό και με ιδιαίτερη γεύση.
Λουκουμάδες  έφτιαχναν σε κάθε γέννηση , για να γλυκάνουν τις μοίρες και το νεογέννητο....
Την συνταγή την έχω απ τη θεία του άντρα μου,  την  Αλίκη Μητσιμπόνα - Μπασμπανά ...που έφτιαχνε συχνά και πάντα για όλους μας.


ΥΛΙΚΑ για 40 περίπου λαγγίτες:

3 κούπες αλεύρι   για όλες τις χρήσεις... κοσκινισμένο
2,5 κούπες νερό χλιαρό
1 κ. γλ ζάχαρη
1/2 κ. γλ. αλάτι
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
4 κουτ. σ. τσίπουρο 

αρκετό ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

για γαρνίρισμα:
μέλι , καρύδια ,μερέντα , ζάχαρη , κανέλα...ή ακόμη και γεμιστούς με φέτα.

Διαδικασία:
-Σε μια λεκάνη ή μπολ  βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, τη ζάχαρη και το τσίπουρο. 

-Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα να   λιώσει   η μαγιά. 

-Συνεχίζουμε παίρνοντας λίγο λίγο  αλεύρι  μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο   χυλό.  

- Ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην έχει σβόλους αλευριού.

-Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια  μεμβράνη και αφήνουμε  να φουσκώσει. 

-Όταν φουσκώσει -περίπου μετά από μισή ώρα- βάζουμε αρκετό  λάδι σε κατσαρολάκι  να κάψει. 
Θέλουμε να κολυμπάνε στο καυτό λάδι οι λαγγίτες μας.

-Ανακατευουμε ελαφριά το χυλό.
Παίρνουμε δυο κουτάλια και μια κούπα με κρύο νερό.
Βουτάμε στο νερό  τα κουτάλια και μετά με το ένα παίρνουμε ζύμη και με το άλλο βοηθάμε να ρίξουμε τη ζύμη στο λάδι. 
Κάθε φορά βουτάμε τα κουτάλια στο νερό για να μην κολλάει πάνω τους η ζύμη.
Η θεία Αλίκη έφτιαχνε τις λαγγίτες στη χούφτα της, παίρνοντας τη ζύμη και κλείνοντας τη χούφτα,  άφηνε ένα μπαλάκι ζυμάρι να βγει στο άνοιγμα  μεταξύ του αντίχειρα και του δείχτη και  με το κουτάλι το έπαιρνε και το έριχνε στο καυτό λάδι.

-Μόλις ροδίσουν κι απ τις δυο πλευρές, βγάζουμε τις λαγγίτες σε πιατέλα που έχουμε  τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι.

-Σερβίρουμε με μέλι, μερέντα  ή τις πασπαλίζουμε με  ζάχαρη και κανέλα . 
Ακόμη και  γεμιστούς με φέτα ή ότι άλλο μας αρέσει.

-Τρώγονται  ζεστοί και κρύοι.  

Καλή όρεξη σ όσους δοκιμάσουν !!!





            



             

           
              


                      






2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/15/2017

    ο αλμυρός λουκουμάς με τυρί λες να αξίζει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ που με τον τρόπο σας μου στέλνετε και τη δική σας συνταγή...καλή επιτυχία όταν δοκιμάσετε και τη δική μου !!!

      Διαγραφή

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...