Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ψωμάκια για Χάμπουργκερ







Νόστιμα αφράτα για Χάμπουργκερ ψωμάκια, για τα παιδιά μας, κι όχι μόνο...

Υλικά για 9 ψωμάκια:

3 κουταλιές της σούπας γάλα, χλιαρό
1 κούπα νερό, χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 1/2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 αυγό  (προαιρετικό )

1 κούπα αλεύρι σκληρό
2+ 1/2  κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 2 κούπες, αν δεν βάλουμε αυγό)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3  κουταλιές της σούπας βιτάμ

για το άλειμμα :
1 αυγό, ελάχιστο νερό
Μαυροκούκι  ή σουσάμι


Διαδικασία:
τα υλικά μας

Ανακατεύουμε μαζί το νερό, το γάλα, μαγιά και ζάχαρη.
Το κρατάμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσουν ...5-10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, χτυπάμε  ένα αυγό(προαιρετικό)

Στο μπολ ηλεκτρικού μίξερ,με το γάντζο που είναι για ζύμη  βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, (ή στο χέρι μέχρι να τρίβεται ή ζύμη).
Στο μείγμα της μαγιάς προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό  και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. 
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδες, αλλά αν βάλουμε περισσότερο αλεύρι θα γίνουν σκληρότερα τα ψωμάκια . (Αν το κάνετε στο χέρι λαδώστε λίγο τα χέρια σας). 
Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα.
Την τοποθετούμε σε  μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο (τουλάχιστον μία ώρα).
Όταν φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη και φτιάχνουμε μπαλίτσες. Αν κολλάει, ψεκάζουμε τα χέρια με λίγο λάδι .
Τα βάζουμε  σε  ταψί με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε αρκετό κενό μεταξύ τους , γιατί  θα φουσκώσουν λίγο περισσότερο.
Σκεπάζουμε  με πετσέτα και μια μικρή κουβερτούλα. Αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον μία ώρα.
Όταν είναι έτοιμα, χτυπάμε το  αυγό με μία κουταλιά της σούπας νερό και  βουρτσίζουμε από πάνω τα ψωμάκια. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι ή σουσάμι.

Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° στο κέντρο του φούρνου για περίπου 15 λεπτά, ή έως ότου ροδίσουν.
Όταν είναι έτοιμα , τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

την συνταγή την βρήκα στο:
http://www.manusmenu.com/






























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...