Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τσουκνιδοσπανακόπιτα νηστίσιμη Τσαριτσάνης


νηστίσιμη πίτα Τσαριτσάνης




Μεγάλη Πέμπτη
Τη ημέρα αυτή πρώτη και κύρια δουλειά στο σπίτι ήταν το βάψιμο των κόκκινων αυγών σε  "περδίκες"  με λουλούδια, τα πρόσφεραν οι νονοί στα βαφτιστήρια τους ή οι πεθερές στις νεαρές νύφες , μαζί με μια κουλούρα που έχει βαμμένο κόκκινο  αυγό στη μέση.
Με τη μπογιά που περίσσευε έβαφαν την πλάτη ή το κεφάλι των οικόσιτων ζώων.

Την ημέρα αυτή τα κορίτσια του χωριού πήγαιναν να μαζέψουν αγριολούλουδα, πασχαλιές και βιολέτες για να στολίσουν τον Επιτάφιο και αγόραζαν τις λαμπάδες, μία για κάθε μέλος της οικογένειας.
Παράδοση στην Τσαριτσάνη αυτή την μέρα ,  να φτιάχνουν  πίτες νηστίσιμες , στη μέση - φύλλα μόνο πάνω και κάτω με "κόθαρο" όπως λένε εδώ- και να βράσουν  τη φασολάδα για την επόμενη μέρα, γιατί τη Μεγάλη Παρασκευή η παράδοση θέλει  να μην κάνουν καμία δουλειά.
Έτσι κι εγώ έκανα την πρώτη απόπειρα φέτος να φτιάξω πιτα μόνη μου.
Μέχρι ακόμη και τώρα την φτιάχνει η μαμά και η πεθερά ... για αρχάρια καλά τα πήγα νομίζω.

Συνταγή πίτας

Για τα φύλλα:

  • Μετράμε όλα τα υλικά με την ίδια κούπα
  • 4,1/2 περίπου κούπες  αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου γιατί εξαρτάτε την ποιότητα από το αλεύρι κάθε φορά)
  • 1,1/2 κλασικές κούπες  νερό 
  • 1 φλ. καφέ  ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο 
  • 1 κ. γλυκού  αλάτι
  • 1 κ. γλ. ξερή μαγιά
  • 1 κ. σούπας ξύδι  
Για τη γέμιση:
  • 1 κ 1/2 κιλό περίπου σπανάκια
  • 3-4 ματσάκια τσουκνίδες
  •  ότι άλλα χόρτα επιθυμούμε 
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο 
  • 3-4 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι

Πλένουμε τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. 
Τα βάζουμε σε τρυπητό, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να φύγουν τα πολλά υγρά και να μαραθούν.
Ή τα βουτάμε για πολύ λίγο σε βραστό νερό, και αφήνουμε να στραγγίξουν. 
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Ετοιμάζουμε τα φύλλα:
Ζυμώνουμε τα υλικά μας και χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια. 
Αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν 20 λεπτά.
Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια ρίχνοντας λίγο νισεστέ στη επιφάνεια τους (βοηθάει στο άνοιγμα) και ανοίγουμε τα φύλλα.

Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε 5 φύλλα στο ταψί ραντίζοντας τα ένα ένα με λάδι.
Φροντίζουμε στρώνοντας τα να τα σουρώνουμε ελαφρά και να προεξέχουν λίγο 
απ το ταψί (αν θέλουμε να κάνουμε κόθρο) .
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά.
Τελειώνουμε την πίτα στρώνοντας άλλα 3 φύλλα ραντίζοντας τα  κι αυτά με λάδι.
Τα φύλλα που προεξέχουν απ το ταψί τα γυρίζουμε "κόθαρο" όπως λέμε στην Τσαριτσάνη τον κόθρο στην άκρη τις πίτας. 
Την επιφάνεια της πίτας την τρυπάμε με ένα πιρούνι, για να μην φουσκώνει το φύλλο.
Ραντίζουμε με  λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για μια ώρα.
Στις αντιστάσεις στους 200°.

Καλή όρεξη!!!!!! 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...