Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Τσαριτσανιώτικη "βρεχτή" χορτόπιτα


                               

                               

                               

                               




Για τη "βρεχτή" χορτόπιτα  θα χρειαστούμε τουλάχιστον  15 παραδοσιακά φύλλα και ελαιόλαδο για το ράντισμα περίπου μια κούπα
Η φωτογραφίες από την πίτα της μαμάς μου.


Για τη γέμιση: 
  • 1,5  με 2 κιλά χόρτα περίπου, με κυριότερα το σπανάκι και τα τσουκνίδια ,  μυρώνια, ζοχοί,  βρούβες, λάπαθα, πικραλίδες, χτενάκια, παπαρούνες απ όλα βρίσκεις στην Τσαριτσάνη
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα τραχανά γλυκό
  • 1 κούπα γάλα
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι   



Κόβουμε τα σπανάκια , τις τσουκνίδες και όποια άλλα χόρτα θέλουμε, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε στραγγιστήρι .
Όταν  στραγγίξουν τα πολλά νερά τους  τα αλατίζουμε και  παίρνουμε λίγα λίγα  με τα χέρια μας τα τρίβουμε  και τα πατάμε  για να μαραθούν .
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη,  προσθέτουμε  λάδι, πιπέρι, τον τραχανά, το γάλα, το τυρί σε τρίμματα.
Ανακατεύουμε. 
Η γέμιση είναι έτοιμη..

Χωρίζουμε τη γέμιση σε 5 ίσα μέρη. 


Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε  τα πρώτα 4  φύλλα  ραντίζοντας τα ένα - ένα με ελαιόλαδο, σταυρωτά και σουρωμένα, να έρχονται  ίσα ίσα με το ταψί. 
Προσθέτουμε  γέμιση. 
Συνεχίζουμε στρώνοντας  2 φύλλα και ξανά  γέμιση. Συνεχίζουμε έτσι ανά δύο φύλλα και γέμιση . Στο τέλος βάζουμε  3  φύλλα,  το τελευταίο απ αυτά το φτιάχνουμε πιο μικρό για να έρθει ίσα ίσα στο ταψί και να μην το σουρώσουμε.

-μην ξεχνάτε να ραντίζετε με ελαιόλαδο όλα τα φύλλα-

4 φύλλα κάτω λοιπόν , γέμιση ανά δυο και τελειώνουμε με 3  φύλλα πάνω ... 

Χαράζουμε την πίτα με το μαχαίρι σε κομμάτια και ραντίζουμε  με  ελαιόλαδο. 
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στην προ τελευταία σχάρα .
Στις αντιστάσεις για μια ώρα και 15 λεπτά στους  200° .

Μοσχομύρισε  η κουζίνα μας  ....... καλή μας όρεξη !!!

                      και

Καλή επιτυχία σ όλους !!!!!!!!!!!!!!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...