Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Παραδοσιακή Μουσταλευριά με συνταγή της μαμάς μου

νηστίσιμο, εύκολο  και ελαφρύ γλυκό



     Με  γλυκό μούστο, απ το δικό μου αμπέλι που κρατάω και στην κατάψυξη για να έχω όλο το χρόνο . 
Τι καλύτερο απ να  τον χρησιμοποιήσω  τώρα στη νηστεία των Χριστουγέννων, που ψάχνω ένα νηστίσιμο, εύκολο  και ελαφρύ γλυκό.


Υλικά 
6 κούπες μούστο
8 κ. σ. κοφτές κορν φλάουρ ή νισεστέ 
Λίγα καρύδια χοντροκομμένα  και κανέλα για πασπάλισμα.


Διαδικασία

Χρησιμοποιούμε μούστο από καλά πλυμένα σταφύλια αμέσως μόλις τα πατήσουμε και τον κόβουμε με στάχτη (το πως θα σας το πω σε άλλη ανάρτηση) , μπορούμε να τον κρατήσουμε να έχουμε όλο τον χρόνο στην κατάψυξη.

Σε μπολ ανακατεύουμε  καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει,   μια κούπα μούστο με  το κορν φλάουρ.
Βάζουμε τον υπόλοιπο  μούστο να βράσει. 
Όταν αρχίσει να βράζει  αφαιρούμε  τον αφρό που έχει δημιουργηθεί και προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς , το μείγμα με το κορν φλάουρ  που έχουμε στο μπολ.
Συνεχίζουμε το βρασμό για 1-2 λεπτά περίπου  μέχρι να πήξει το μείγμα.
Σερβίρουμε σε ρηχό  πιάτο, σκέτο ή με καρύδια και κανέλα .  
Αφήνουμε να κρυώσει και καλή μας όρεξη!!!! 

-Η καλή μουσταλευριά πρέπει να έχει μεταξένια υφή αυτό θα το πετύχουμε αν ο μούστος είναι  κομμένος  με  στάχτη (οπότε καθαρίζει και γίνεται διάφανος και κρατάει την αρχική του γλυκύτητα). 
-Σερβίρεται σε μεγάλο και ρηχό πιάτο
-Μπορούμε να την φτιάξουμε και με αλεύρι σκέτο ή μισό μισό αλεύρι-κορν φλάουρ
-Ζάχαρη εγώ δεν βάζω γιατί είναι αρκετά γλυκά τα σταφύλια μας οπότε και ο χυμός τους ...αλλά αυτό   εξαρτάτε απ τα σταφυλοσάκχαρα αν χρειαστεί ρίξτε λίγο  
-Αν δέσει πάρα πολύ το μείγμα προσθέτουμε λίγο μούστο να αραιώσει πριν το βγάλουμε απ τη φωτιά 
-Τα καρύδια τα βάζουμε, είτε μέσα στη μουσταλευριά , είτε σαν γαρνίρισμα
-Ιδέες για σερβίρισμα : καρύδια , κανέλα, σουσάμι
-Η μουσταλευριά γίνεται και με πετιμέζι ... με αναλογία περίπου μισό- μισό αλλά αυτό εξαρτάτε από το πόσο γλυκό είναι το πετιμέζι , αν δεν είναι αρκετά γλυκό μειώνουμε το νερό και αυξάνουμε το πετιμέζι.
-Το πετιμέζι δίνει πιο σκούρο χρώμα στη μουσταλευριά
-Αν τα σταφύλια είναι κόκκινα και κρατήσουμε  το μούστο την δεύτερη μέρα μετά το πάτημα, θα έχουμε περισσότερο χρώμα στο μούστο. Ο "βρασμός" του  συνήθως αρχίζει την τρίτη μέρα,  οπότε δεν χάνει από γλυκύτητα ο μούστος.



Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!!!!!!!

με πετιμέζι φτιαγμένο απ την μάνα μου 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...