Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΖΎΜΙ





                           ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΖΎΜΙ

Λίγο το ότι μας κλείσανε σε καραντίνα όλη την χώρα, λίγο  γιατί   μαγιά στα σούπερ μάρκετ δύσκολα να βρεις, ας υπάρχει προζύμι στο σπίτι.
Αγαπάμε το προζύμι με το βασιλικό της γιορτής του Σταυρού γιατί γίνεται γλυκό και σε λίγες μέρες.
Αν δεν έχουμε όμως μπορούμε να κάνουμε προζύμι και χωρίς βασιλικό , αλλά  θα μας πάρει περισσότερες μέρες.

Σας έχω βήμα βήμα την διαδικασία για προζύμι χωρίς τον βασιλικό.


Σημείωση: 

***Το παραδοσιακό προζύμι γίνεται μόνο με αλεύρι και νερό με τίποτε άλλο.

***Όταν λέμε μέρα εννοούμε να περάσουν 24 ώρες.

***Με κρύο νερό απ φίλτρο ή εμφιαλωμένο 

***Με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.




Μέρα 1η:
Πάρε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι βάλε μέσα 2 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι και  2 κουταλιές νερό.
Ανακάτεψε καλά .
Θέλουμε το μείγμα  ρευστό. 
Κλείσε το καπάκι βάλε πάνω μια πετσέτα και άφησε σε μια γωνιά χωρίς να ξανά ανοίξεις μέχρι αύριο την ίδια περίπου ώρα.

Μέρα 2η:
Ότι έκανες  χθες κάνε και σήμερα. Ανακάτεψε πιο καλά.

Μέρα 3η: 
Αν έχει βγάλει υγρά πετά τα. Αν όχι καλύτερα. 
Σήμερα  βάλε μια κουταλιά κοφτή  αλεύρι. Τίποτα άλλο.
Ανακάτεψε και κλείσε.

Μέρα 4η: 
Αν έχει βγάλει υγρά πέτα τα και βάλε  μόνο μια κοφτή κουταλιά αλεύρι  και σήμερα.

Μέρα 5η: 
Σήμερα βάζουμε 2 κοφτές κουταλιές αλεύρι και 3 νερό .
Λογικά θα σου έβγαλε φουσκάλες... 
Αν όχι δεν πειράζει. Συνεχίζουμε έτσι κι αλλιώς.

Μέρα 6η:
Κανε ότι και χθες (2 κοφτές κ.σ. αλεύρι κ 3 νερό)

Μέρα 7η: 
θα βάλεις πάλι ότι και χθες
αλλά βάλε  το προζύμι σε μπολ με καπάκι γιατί δεν θα χωράει. 
Σήμερα θα έχει πολλές φουσκάλες. 
Σκέπασε με το καπάκι το μπολ , αλλά μην το     σφραγίζεις. 

Μέρα 8η: 
Βάλε μια κουταλιά γεμάτη αλεύρι
ανακάτεψε καλά, σκέπασε με το καπάκι το μπολ 
αλλά μην το σφραγίζεις.
Βάλε πετσέτα πάνω και άστο.
                
Το βράδυ αργά βάλε 4 γεμάτες κουταλιές αλεύρι 4 νερό, να γίνει πιο πηκτό. 
Σκέπασε πάλι με καπάκι , απλά από πάνω, όχι  σφραγιστό, και μετά πετσέτα. 
               
Μέρα 9η: 
Το προζύμι σου είναι έτοιμο..
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι ( που δεν το νομίζω) συνέχισε τις διαδικασίες λίγες μέρες ακόμη .

Τώρα είναι μάλλον είναι ξινό ( δοκίμασε το ).

Έχω φάει ψωμί με ξινισμένο προζύμι και δεν μου άρεσε καθόλου.

Μοίρασε το , σε δυο μπολ και 
βάλε από μισή κούπα νερό και 5 κουταλιές αλεύρι σε καθένα .

Άφησε το 3 ώρες  να φουσκώσει. 

Μετά από 3 ώρες ξανακάνε το ίδιο 
με   περισσότερο αλεύρι , να μοιάζει με του ψωμιού τη ζύμη , μαλακή όμως.
Άφησε το μέχρι να φουσκώσει καλά.

Συνεχίστε την διαδικασίες λίγες φορές ακόμη, για να γίνει  ποιο δυνατό  το προζύμι. 


Όταν είναι έτοιμο χωρίζουμε σε  μερίδες .

Την μία κάνουμε το πρώτο μας ψωμάκι ,

την άλλη  την βάζουμε   στην κατάψυξη για να έχουμε

αν τυχόν σου  χαλάσει το προζύμι. 

Την  άλλη στην ψύξη μέχρι μια βδομάδα.... 

Όταν το χρειαστούμε βγάζουμε από το προηγούμενο βράδυ  απ' το ψυγείο, 

και αναπιάζουμε, την άλλη μέρα είναι έτοιμο να κάνουμε το  ψωμάκι μας.

Κάθε φορά που χρειαζόμαστε προζύμι, βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα το μπόλ απ το ψυγείο, το αφήνουμε  σε θερμοκρασία δωματίου, το διαλύουμε σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι. Αυτό είναι το ανάπιασμα του προζυμιού.

Κάθε φορά πριν ανακατέψουμε τα υλικά για το ψωμί, κρατάμε το μισό από το ανάπιασμα, προζύμι για την επόμενη φορά. (γιατί δεν έχει άλλα υλικά , παρά μόνο αλεύρι και νερό ).

Με κάθε ανάπιασμα το προζύμι γίνεται πιο δυνατό. 


Καλά ψωμιά και καλοφάγωτα , αν φτιάξετε και εσείς.


***Όλες της μέρες χρησιμοποίησα νερό κρύο από φίλτρο.

***Δεν μου αρέσει να πετάω το προζύμι κατά την παραγωγή του για αυτό όλες τις μέρες συνεχίζω χωρίς να πετάω το μισό . Αν δείτε ότι δεν έχετε το κατάλληλο μπόλ απ την 5η μέρα και μετά χρησιμοποιήστε μόνο το μισό της προηγούμενης μέρας για να συνεχίσετε την διαδικασία. 


Στα βίντεο που ακολουθούν θα δείτε πως ήταν

την πρώτη μέρα 

την έβδομη

και όγδοη


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...