Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Τα Ισλί της Κατίνας

 

   Τα Ισλί  της Κατίνας  


Η  συνταγή και οι φωτογραφίες είναι  της φίλης μου Ελευθερία Μπούτζα από την σελίδα της στο F.B  Μαγειρευοντας με την "L" 

Αγαπάμε παραδοσιακά  γλυκά των Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα για αυτό και από  την δική της ιστορία και την συνταγή δεν άλλαξα τίποτα....

Ελευθερία σε ευχαριστώ που μου την εμπιστεύτηκες !!!

Σας την παρουσιάζω λοιπόν :


Τα Ισλί  της Κατίνας  είναι ένα είδος μελομακάρονου, γεμιστό με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστό και μελωμένο ...

Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένα όσο τα μελομακάρονα, όμως τα ισλί είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά των Μικρασιατών για τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Η Κατίνα και η αδερφή της Σπυριδούλα εντυπωσιάστηκαν όταν τα πρωτοδοκίμασαν στη θεία τους Άννα η οποία τα κεντούσε με το ειδικό τσιμπιδάκι με μεγάλη υπομονή και ήταν μικρά έργα τέχνης .Έμαθαν τη συνταγή την εμπλούτισαν και μαζί κάθε χρόνο έφτιαχναν τα ισλί και κέρναγαν συγγενείς και φίλους.

Και μπορεί η Κατίνα μαζί με τη Σπυριδούλα να φτιάχνουν πια αλλού τα ισλί τους και να μυρίζουν την ουράνια κανέλα, άφησαν όμως τα μυστικά της συνταγής και έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να τα γευόμαστε οι επόμενες γενιές.


Τα Ισλί της Κατίνας :

1 1/2 κ αλεύρι σκληρό

2 φλ. τσ. ελαιόλαδο

1 βιτάμ

1 φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλ. τσ. χυμό από πορτοκάλι

1/2 φλ. τσ. κονιάκ

1/2 φλ. τσ. αλισίβα

1 κ.σ. σόδα

3 κ.γ. μπέικιν

ξύσμα από λεμόνι....πορτοκάλι....μανταρίνι

κανέλα

γαρύφαλλο


Γέμιση :

300 γρ καρύδι χοντροκομμένο

1/2 φλ ζάχαρη

κανέλα

γαρύφαλλο


Σιρόπι :

600 γρ. ζάχαρη

400 γρ. μέλι

1 κανέλα ξύλο

3 φλ. τσ. νερό

χυμό από ένα λεμόνι



Χτυπάμε  το λάδι , το βιτάμ (που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου) με τη  ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε τον χυμό και το  ξύσμα του πορτοκαλιού,του μανταρινιού ,του λεμονιού ,το μπέικιν και τη  σόδα . Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το  αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη που ξεκολλάει από τον  γάντζο του μίξερ (ή από τα χέρια μας αν παρασκευάσουμε την ζύμη χωρίς  μίξερ). 

Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη. 

Παίρνουμε  ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι, τη πλάθουμε και κάνουμε μία τρυπούλα  στη μέση. Γεμίζουμε με το μείγμα των καρυδιών και ξαναπλάθουμε δίνοντας  το σχήμα του μελομακάρονου.  Τα κεντάμε με το ειδικό  τσιμπιδάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C  για 25 λεπτά  περίπου.

 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: 

Βράζουμε 3 φλιτζάνια νερό με το μέλι, τη  ζάχαρη, το χυμό από ένα λεμόνι και το ξύλο της κανέλας για 7-8 λεπτά.  Ρίχνουμε τα χλιαρά ισλί στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε λίγα  λεπτά για να σιροπιαστούν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με τη σειρά  στη πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.


Καλή επιτυχία  σ όσους τα φτιάξουν !!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...