Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Παραδοσιακή Τσαριτσανιώτικη γλυκόπιτα της θείας Ελευθερίας

 




   Ιδανικό παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων !!!

Στην Τσαριτσάνη οι πίτες όλων των ειδών ποτέ δεν έλειπαν από κανένα σπίτι.... θυμάμαι ακόμη την αγαπημένη μου θεία Ελευθερία που έφτιαχνε την στριφτή γλυκόπιτα της ..πως και πως την περιμέναμε  τα Χριστούγεννα , και εκείνη ποτέ δεν μας χαλούσε χατήρι ... 
Παραμονές των Χριστουγέννων  έφτιαχνε τα παραδοσιακά της φύλλα και μετά τα τύλιγε σε  βελόνες πλεξίματος, τα γέμιζε καρύδια με κανέλα και γαρίφαλο ,  τα γύριζε και τα τοποθετούσε στο μεγάλο σινί (είμαστε και μεγάλο σόι)  ..και εκεί δίπλα στον ξυλόφουρνο την έψηνε και μοσχομύριζε η γειτονιά κανέλα και γαρίφαλο ...όταν έμπαινε και το σιρόπι τότε ποιος μας κρατούσε... 
Την ίδια πίτα την κάνει καταπληκτικά και η κόρη της και  ξαδέρφη μου που μου έδωσε και την συνταγή.

Ξαδέρφη ευχαριστώ για την συνταγή και τις φωτογραφίες...

Παραδοσιακή γλυκόπιτα Τσαριτσάνης με συνταγή της ξαδέρφης μου 
Βαίτσα Μπουμπουνάρα-Λιάνου!!! 

Γλυκόπιτα της Ελευθερίας
8 παραδοσιακά φύλλα

Γέμιση :
1/2 κιλό καρύδια
μια τσιμπιά αλάτι
1κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ. σ. κανέλα 

Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
3, 1/2 ποτήρια νερό
λίγα καρφάκια γαρίφαλο
1 κ.σ. γλυκόζη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
φλούδες από λεμόνι
στο περίπου 1/2 κούπα βούτυρο κ μισή ηλιέλαιο

Διαδικασία:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε και το ηλιέλαιο και αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μπλέντερ χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα, το αλάτι  και τη φρυγανιά.
Ανοίγουμε ένα φύλλο  και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή πινέλο , ραντίζουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με τα υλικά που έχουμε θρυμματίσει εκτός από μια άκρη.
Στην άκρη που δεν θα έχουμε καρύδια,  θα βάλουμε τις βελόνες η μια αντίκρυ στην άλλη, στην μέση του κενού .
Τοποθετούμε τις βελόνες πάνω στο φύλλο  (βάζουμε μια βελόνα ή λεπτό πλάστη) ώστε να εξέχουν από το φύλλο αριστερά και δεξιά.
Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω την άκρη που δεν έχει καρύδια, πάνω στις βελόνες και στη συνέχεια ρολάρουμε να τυλιχτεί όλο το φύλλο.
Τοποθετώντας το φύλλο στο ταψί,  σουρώνουμε με τα δάχτυλά μας το φύλλο προς τα μέσα και αφαιρούμε τις βελόνες. 
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ότι βούτυρο μείνει αλείφουμε πάνω απ τα φύλλα . 
Ψήνουμε για μισή ώρα στους 180°C  και για άλλη μισή στους 160°C.
Βγάζουμε και σιροπιάζουμε επί τόπου με το κρύο σιρόπι.

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να την φτιάξουν 
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους !!!






























  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...