Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ψωμί με προζύμι ψημένο στην γάστρα

 


Καλημέρα στην παρέα μου !

Το σημερινό ψωμί μόνο με αλεύρι - νερό - αλάτι και προζύμι. 

Η αλλαγή είναι ότι στο ψήσιμο χρησιμοποίησα την γάστρα. 

 Γενικά όπως έχω ξαναπεί , όταν  κάνω  ψωμί , είτε με μαγιά , είτε με προζύμι , χρησιμοποιώ σαν βασική πάντα την ίδια αναλογία υλικών είτε πρόκειται για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, είτε για κίτρινο, είτε για σκληρό, είτε για ολικής ....  με πολύ μικρή απόκλιση έως καθόλου στο νερό... π.χ. αν δω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο, ή προσθέτω νερό ή απλά βρέχω τα χέρια μου όταν ζυμώνω... αν η ζύμη κολλάει τρίβω τα χέρια μου με λίγο αλεύρι ή και πάλι βρέχω τα χέρια μου με λίγο νερό...  εξαρτάτε βέβαια ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη. 

Η αναλογία όπως πάντα είναι 2 αλεύρι : 1 νερό

Ζάχαρη δεν βάζω καθόλου.

Αυτό που κάνω διαφορετικά αναλόγως με το αλεύρι ή το προζύμι και την μαγιά.... είναι ο χρόνος που αφήνω το ψωμί να φουσκώσει και το ψήσιμο.

Στην σημερινή συνταγή χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κίτρινο ψιλό, με προζύμι.


ΥΛΙΚΑ για 2 καρβελάκια

-1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο ψιλό....   ή 3  κούπες τσαγιού
-1/2 κιλό για όλες τις χρήσεις... ή 3 κούπες τσαγιού
-650 ml  ..... ή 3 κούπες τσαγιού χλιαρό νερό 
-1  κ. γλ. αλάτι
-2 κούπες προζύμι δυνατό


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι και ανακατεύω μαζί το αλάτι.
Ανοίγω λακκούβα στην μέση και ρίχνω το προζύμι.
Σιγά σιγά ρίχνω και το χλιαρό νερό ανακατεύοντας το αλεύρι με το προζύμι μέχρι να έχω εύπλαστη ζύμη ...
Ζυμώνω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας ...
Χωρίζω την ζύμη και την βάζω σε ταψί ή μπολ...  μέσα σε μια αλευρωμένη πετσέτα
Σκεπάζω με πετσέτα και μια μικρή κουβερτούλα και αφήνω περίπου 3 ώρες για να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει καλά. Βγάζω στον πάγκο, ανοίγω την ζύμη ελαφρά με τα δάχτυλα, χωρίς να πατάω πολύ. 
Το δίπλωσα  (όπως βλέπετε στις φωτογραφίες)   το έβαλα σ λαδόκολλα και τοποθέτησα τα καρβελάκια με απόσταση μεταξύ τους , τα χάραξα και  σκέπασα την γάστρα.
Βάζω την γάστρα στην κουζίνα στην προτελευταία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο.
Έψησα συνολικά 40 λεπτά στον αέρα.
 Στην αρχή στους 250 βαθμούς για 25 λεπτά και στην συνέχεια έβγαλα το καπάκι και έψησα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
 Όταν βγει ψεκάζω ή βρέχω με ένα πινέλο με λίγο νερό  την κόρα του ψωμιού και σκεπάζω με πετσέτα. 
Αναλυτικά θα δείτε πιο κάτω με φωτογραφίες την διαδικασία.
Έγινε υπέροχο !!!

Καλή επιτυχία σ όσους το δοκιμάσουν!!!

Και  μην ξεχνάτε περιμένω τα σχόλια σας και τις απορίες σας και εδώ και στην σελίδα μου στο Fb https://www.facebook.com/cleocookingandmore?refid=52

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...