Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

εκμεκ




Υλικά:
1/2 κιλό κανταΐφι 
1 κούπα αμύγδαλα  ψιλοκομμένα 
200 γρ. βιτάμ
50 γρ. βούτυρο 
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα



Για το Σιρόπι:

3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κουταλιές λεμόνι
1 ξύλο κανέλας 
φλούδα λεμονιού



Για την Κρέμα: 
3 κούπες γάλα εβαπορέ ( 600 γρ.)
3 κούπες νερό (600γρ)
(ή αλλιώς 6 κούπες φρέσκο γάλα)
1 κούπα ζάχαρη
4 κουταλιές κορν φλάουρ
6 κουταλιές κρέμα αραβοσίτου με άρωμα βανίλια
1 κ.σ. βιτάμ
2 βανίλιες
1 κρόκο αυγού (προαιρετικό)...αν βάλουμε φρέσκο γάλα θα βάλουμε 2-3 κρόκους αυγών  




Επικάλυψη με:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί Morfat Creamy

Γαρνίρισμα:

1/2 κούπα καβουρντισμένο αμύγδαλο ψιλοκομμένο, ή φιστίκια Αιγίνης.



Διαδικασία:







1) τα υλικά.
















2.Ξάνουμε καλά το κανταΐφι. 
















3.Σε βουτυρωμένο ταψί κουζίνας βάζουμε το μισό κανταΐφι και ρίχνουμε τα αμύγδαλα  ψιλοκομμένα με  την κανέλα.
















4. Από πάνω βάζουμε το άλλο μισό  κανταΐφι. Λιώνουμε το βιτάμ, χωρίς να το κάψουμε... περιχύνουμε το κανταΐφι προσέχοντας να πάει παντού














5.Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C  ...

στα 15 περίπου λεπτά   ανακατευουμε λιγο το κανταΐφι ετσι ωστε με το ψήσιμο  να πάρει χρωμα παντού ..
ψήνουμε περίπου 30' μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα.







6.Συγχρόνως με την παρασκευή του κανταϊφιού ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό , τη ζάχαρη, το λεμόνι την φλούδα του και το ξύλο κανέλας . 
Το αφήνουμε 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει και το κατεβάζουμε από την φωτιά.





7.Βγάζουμε το κανταΐφι από τον φούρνο, το βάζουμε στη φόρμα ...που θέλουμε να το κρατήσουμε ....

και το σιροπιάζουμε (σιρόπι και γλυκό ζεστά ....μόλις τα βγάλουμε απ τη φωτιά ) ....σκεπάζουμε με μεμβράνη.








8.Φτιάχνουμε την κρέμα ...

Ανακατεύουμε το γάλα εβαπορέ με το νερό.... σε  κατσαρόλα βάζουμε το  2/3 απ το μείγμα ( γάλα-νερού) ... σε μέτρια φωτιά ώστε να ζεσταίνεται αργά για να μην πιάσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει ...προσθέτουμε ... και το υπόλοιπο γάλα ..(που έχουμε αναμίξει με το κορν φλάουρ και το άνθος αραβοσίτου ........χτυπώντας καλά ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι από τις κρέμες)....

Το ρίχνουμε   ανακατεύοντας συνεχώς ...μέχρι να πήξει η κρέμα....όταν πήξει προσθέτουμε   και το βιτάμ.

Όταν η κρέμα είναι έτοιμη...... κατεβάσουμε από την φωτιά και προσθέτουμε  το αυγό.
Την κρέμα  όπως είναι ζεστή την ρίχνουμε στο κανταΐφι...που έχει εν το μεταξύ γίνει χλιαρό......και το αφήνουμε να κρυώσει.




9.Όταν το γλυκό μας είναι κρύο, χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα στο μίξερ το παγωμένο Morfat με το ζαχαρούχο,  δες Σαντιγί

10.Βάζουμε τη σαντιγύ πάνω από το γλυκό ......... προσθέτουμε από πάνω τα  αμύγδαλα ( ή  φιστίκια) καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.
Αφήνουμε 3-4  ώρες...... μετά κόβουμε και σερβίρουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...