Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Παραδοσιακό Μπουρανί Τσαριτσάνης


Μπουρανί το γεύμα που δεν λείπει από το τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα



                                


Το «μπουρανί», είναι έθιμο της Καθαρής Δευτέρας που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου. Στις μέρες μας όταν ακούμε «μπουρανί» το μυαλό μας πάει αμέσως στον Τύρναβο και στη γιορτή του φαλλού που συμβολίζει την αναπαραγωγή .

Το μπουρανί όμως είναι φαγητό που γίνεται από βρασμένη σε καζάνια τσουκνίδα και άλλα χορταρικά και παρασκευάζεται  τη μέρα της Καθαρής Δευτέρας. 

Ένα έθιμο  που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Το μπουρανί το έφτιαχναν οι γυναίκες και το δίνανε στους άντρες τους για να καρδαμώσουν (όπως λέγανε) λόγω τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η τσουκνίδα. 
 
Φτιάχνεται κατά συνήθεια μόνο την Καθαρά Δευτέρα για αποτοξίνωση και τόνωση του οργανισμού, για να προετοιμαστεί το σώμα και να αντέξει  τη μεγάλη νηστεία. 

Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του χυλού ήταν μόνο τσουκνίδα, αλεύρι, λεμόνι και καθόλου λάδι.

Το μαγείρεμα του αποχτά ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού στην πραγματικότητα αποτελεί αφορμή για ένα λαϊκό πανηγύρι όπου ο κόσμος συγκεντρώνεται για να χορέψει, να φάει και να τραγουδήσει, να ξεδώσει, τη μοναδική μέρα… που όλα επιτρέπονται και απαγορεύεται μόνο η σεμνοτυφία.

Εγώ θα σας δώσω την σημερινή εκδοχή της συνταγής όπως μου την είπε η Φρειδερίκη Μητσιμπόνα που την φτιάχνει κάθε χρόνο μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού σε καζάνι μαζί με την παραδοσιακή φασολάδα, στην πλατεία της Τσαριτσάνης και μοιράζεται σ όλους !!!


Υλικά για 4 πιάτα περίπου

1 1/2 κιλό περίπου τσουκνίδες 
1 κιλό σπανάκι
1 κούπα ελαιόλαδο 
αλάτι , πιπέρι
λεμόνι
2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι
2-3 κούπες νερό
προαιρετικά μπούκοβο, άνηθο

 Διαδικασία:

 Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα κόβουμε  
Τα πλένουμε πολύ  καλά (στο τελευταίο ξέβγαλμα προσθέτουμε στο νερό  και λίγο ξύδι)

Σε βαθιά κατσαρόλα γιαχνίζουμε τα χόρτα χωρίς νερό και  χωρίς λάδι μόνο με τα δικά τους υγρά.
Μετά από περίπου 10 λεπτά ,μόλις πέσει ο όγκος τους,  προσθέτουμε δυο ποτήρια ζεστό  νερό, αλάτι, πιπέρι, λίγο απ το ελαιόλαδο  και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε να βράσουν για 1 1/2 ώρα περίπου (στα καζάνια που το φτιάχνουν την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Τσαριτσάνης  βράζει για 2 ώρες τουλάχιστον)...προσθέτουμε κι άλλο νερό αν χρειαστεί. 
Όταν έχουν βράσει  
Ετοιμάζουμε το χυλό ... σε μισή κούπα κρύο νερό διαλύουμε 3 κουταλιές αλεύρι καλά να μην σβολιάσει.
Λίγο πριν βγάλουμε το μπουρανί από την φωτιά ρίχνουμε τον χυλό για να χυλώσει το φαγητό , ανακατεύοντας συνεχώς να μην πιάσει.
Προσθέτουμε λεμόνι, πιπέρι, μπούκοβο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις χυλώσει κατεβάζουμε απ τη φωτιά.
Σερβίρουμε με μπόλικο  λεμόνι και πιπέρι.

Καλή Σαρακοστή σ όλους!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...