Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Χαλβάς από σιμιγδάλι


απ τα παραδοσιακά γλυκά και της Τσαριτσάνης  ο σιμιγδαλένιος χαλβάς




Αγαπημένο γλυκό των παιδικών μου χρόνων ... το έφτιαχνε πολύ συχνά  η γειτόνισσα μας η κ.Βασιλική Αδαμούλα,  ήξερε πως μας άρεσε και μας φώναζε κάθε φορά που έφτιαχνε για  να μας κεράσει. Αργότερα το έτρωγα απ την πεθερά μου Κατίνα Μητσιμπόνα που το έφτιαχνε συχνά γιατί άρεσε στον άντρα μου, έτσι έμαθα κι εγώ να φτιάχνω.

Η κλασική δοσολογία του χαλβά .
είναι :1-2-3-4   
κατά σειρά : λάδι- σιμιγδάλι - ζάχαρη - νερό


Υλικά:
1 κούπα  ελαιόλαδο
2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
1 κούπα αμύγδαλα (προαιρετικά)
2+1/2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
2 κουτ.σ. λεμόνι
καρφάκια γαρίφαλο
2 ξυλάκια κανέλας
σκόνη κανέλας για πασπάλισμα


Πως τον φτιάχνουμε :


Καθαρίζουμε και ψήνουμε τα αμύγδαλα** .


Φτιάχνουμε το σιρόπι :
σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι ,  τα μπαχαρικά και φλούδες λεμονιού για άρωμα.
Όταν  λιώσει η ζάχαρη χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να διατηρείται το σιρόπι ζεστό ,  μέχρι να καβουρδίσουμε το σιμιγδάλι.

Σε βαθιά  κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά  το λάδι .
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε *** σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.  
Όταν πάρει το χρώμα που θέλουμε, αποσύρουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως και προσεκτικά το σιρόπι , αφού το έχουμε στραγγίξει απ τα κομμάτια μπαχαρικών.
μεγάλη Προσοχή εδώ γιατί το σιρόπι  πιτσιλάει και μπορεί να καούμε.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σκεπάζουμε  με μια πετσέτα για 2-3 λεπτά**** μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του .

Ψήνουμε το χαλβά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει καλά απ την κατσαρόλα.

Βάζουμε απ την φωτιά και αφήνουμε  σκεπασμένο με μια πετσέτα να φουσκώσει το σιμιγδάλι για 10 λεπτά και μετά τον βάζουμε σε φόρμα. Μέχρι να κρυώσει έχουμε σκεπασμένο με πετσέτα, μετά γυρίζουμε ανάποδα την φόρμα σε πιατέλα και κόβουμε.

Σερβίρουμε ζεστό ή  κρύο.


----------------------------------

** βράζουμε νερό , ρίχνουμε τα αμύγδαλα μέσα , αφήνουμε 5 λεπτά, ξεφλουδίζουμε .

***το σιμιγδάλι στο καβούρντισμα  παίρνει όλο το χρώμα που πρέπει για το χαλβά, αναλόγως πως το θέλουμε, τόσο χρόνο το αφήνουμε.  Όσο καλά το καβουρδίσουμε  τόσο πιο νόστιμος θα γίνει ο χαλβάς μας .
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως μην  κάψουμε το σιμιγδάλι γιατί   δεν θα φουσκώσει, ανακατεύουμε συνεχώς για να ψηθεί σιγά-σιγά, όχι να καεί.

****βράζοντας ο χαλβάς πριν απορροφήσει τα υγρά του πιτσιλάει , για να μην μας κάψει και να μην γεμίσουμε όλη την κουζίνα μας σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα για 2-3 λεπτά.

Καλή επιτυχία !!!!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...