Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα γλυκά κουταλιού του χειμώνα.... πελτές από κυδώνι (Μπελντές στα Τσαριτσανιώτικα)





Ο επιτυχημένος πελτές πρέπει   να κόβεται με το μαχαίρι και να τρέμει στο κουταλάκι. Να είναι διαφανής και να έχει ρουμπινάτο χρώμα έλεγε πάντα η μάνα μου όταν τον έφτιαχνε... νομίζω το πέτυχα.. 

Αναμνήσεις απ την παιδική μου ηλικία φέρνει το συγκεκριμένο γλυκό...τότε που μαζευόμασταν τα κρύα βράδια με οικογενειακούς φίλους στην ζεστασιά της σόμπας από τα ξύλα, κουβεντιάζοντας, τραγουδώντας, ψήνοντας καψάλες (φρυγανισμένο ψωμί στην σόμπα) και σπιτικά λουκάνικα και στο τέλος πάντα πελτές κυδώνι. 
Κάθε χρόνο τον  Δεκέμβριο έφτιαχνε η μάνα μου στο καζάνι και μοσχοβολούσε η γειτονιά.
Τρελαινόμασταν για αυτό το γλυκό με το ρουμπινί χρώμα που μας το έκρυβε όπως και το καρύδι το γλυκό του κουταλιού για να μην το βρίσκουμε.  

Ένα νοστιμότατο γλύκισμα !!!!!!!!!! Μια απίστευτη λιχουδιά !!!! 
Όσο για το καταπληκτικό του χρώμα ...αυτό βγαίνει από τα καθαρά του σπόρια και τις φλούδες του  και το  ώριμο φρούτο ...δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. 

Μπελαλίδικη  η διαδικασία παρασκευής του,αλλά το τελικό αποτέλεσμα  δικαιώνει τον κόπο μας.




Υλικά που θα χρειαστούμε:

2 κιλά κυδώνια 
2 μήλα
3-4 κιλά νερό


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: 

-Πλένουμε και καθαρίζουμε   τα κυδώνια από τα χνούδια τους 
τα κόβουμε    σε φέτες... όπως και τα μήλα .
-Αφαιρούμε μόνο ότι  είναι σάπιο.
-Φλούδες και σπόρια δεν τα βγάζουμε (αν θέλουμε τα καθαρίζουμε  και τα βάζουμε σ ένα τουλπάνι) γιατί αυτά έχουν όλη την πηκτίνη που θα βοηθήσει στο δέσιμο του πελτέ...αλλά και στο χρώμα του 
-Κυδώνια με τις φλούδες και  τα σπόρια όπως  και τα μήλα, τα  βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
-Γεμίζουμε με  νερό έτσι  ώστε να τα σκεπάζονται  καλά. 
-Βράζουμε  μέχρι να  μαλακώσουν πολύ.
Αφού βράσουν τ
α αφήνουμε μια νύχτα να κρυώσει καλά και να βγάλουν το χρώμα τους. 
Την άλλη μέρα στραγγίζουμε σε τρυπητό και μετά από τουλπάνι, έτσι ώστε να μην μείνει ούτε ίχνος από τον πολτό του κυδωνιού…
Προσοχή : Δεν τα πατάμε αφήνουμε να στραγγίσουν μόνα τους για να μας μείνει  καθαρό και διαυγές το ζουμί τους.


ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ για τον πελτέ 

 7 κούπες ζάχαρη 
 7 κούπες  ζουμί 
 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας
1 κ.γλ ξινό
 Καβουρδισμένα αμύγδαλα για γαρνίρισμα 

Το καθαρό αυτό ζουμί το μετράμε με κούπες και  το βράζουμε με τη ζάχαρη και τα φύλλα της αρμπαρόριζας  , σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα γιατί φουσκώνει.
Όταν αρχίζει να φουσκώνει ρίχνουμε και το ξινό .
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει  καλά ο πελτές. Θα το καταλάβετε όταν αρχίζει να βγάζει χοντρές φουσκάλες ...συνεχίζεται μέχρι να δέσει. 

Ζάχαρη αναλογία 1 κούπα ζουμί -1 ζάχαρη.
Να θυμάστε όσο λιγότερη ζάχαρη τόσο θα αργήσει να πήξει .....
το βράζουμε τόσο όσο να δέσει και   να έχει την υφή του ζελέ…

Δοκιμάστε αν θέλετε και με ένα κουταλάκι, να ρίξετε λίγο από το ζωμό σε ένα πιάτο με κρύο νερό για να βλέπετε πόσο έχει πήξει.  
Αν θέλει κι άλλο βράσιμο το βράζουμε  μέχρι να δέσει ...…

Προσέχουμε να μην  παραβράσει και γίνει σαν μαστίχα.

Αφού πήξει αφαιρούμε την αρμπαρόριζα  και  βάζουμε το ζελέ σε   πλατιά μπολ με καπάκι… για να μπορούμε να κόψουμε άνετα .
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κλείνουμε τα καπάκια...
Φυλάμε εκτός ψυγείου  σε δροσερό σκοτεινό μέρος . 

Το λιωμένο κυδώνι που θα μείνει  γίνεται κυδωνόπαστο ή μια υπέροχη μαρμελάδα. Θα το γράψω όμως σ άλλη ανάρτηση αυτό.


Καλή επιτυχία σ όσους δοκιμάσουν να φτιάξουν!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...