Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Φτιάχνουμε Προζύμι


                   



Για να πιάσουμε το προζύμι, πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθούν οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί.

Υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί τρόποι για να "πιάσουμε" προζύμι , το μείγμα όμως πρέπει να είναι ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ.  Οποιαδήποτε διαφορετική προσθήκη όπως ζάχαρη, γαλακτοκομικά, όσπρια, φρούτα, αλάτι, επηρεάζει τους μικροοργανισμούς και έτσι δεν έχουμε καθαρό προζύμι που μπορεί να συντηρηθεί για καιρό .

Μπορεί το προζύμι να γίνει χωρίς  το Βασιλικό του Σταυρού;

Ναι μπορεί να γίνει και χωρίς το βασιλικό του Σταυρού αλλά θα αργήσει θέλει πολλές μέρες να γίνει και έτσι θα ξινίσει και θα μυρίζει.
Όχι δεν είναι απαραίτητο να ξινίσει το προζύμι μας για να είναι έτοιμο, το ψωμί μας το θέλουμε γλυκό όχι ξινό, έχω φάει ψωμί με ξινισμένο προζύμι και δεν μου άρεσε καθόλου.

Έτσι κι εμένα μ αρέσει το προζύμι με το βασιλικό του Σταυρού, το γλυκό και νόστιμο προζύμι .

Το προζύμι γενικά μου το έδινε η θεία μου όταν το χρειαζόμουν που το είχε πρωτοφτιάξει η πεθερά της πριν 100 χρόνια και η θεία μου το ανανεώνει κάθε βδομάδα που φτιάχνει ψωμί.

Φέτος αποφάσισα να φτιάξω και εγώ για να μάθω πως γίνεται, έτσι αφού συμβουλεύτηκα αυτούς που ξέρουν το αποφάσισα .
Είχα βασιλικό του Σταυρού και τον έβαλα στο νερό που ζέστανα .
Πριν ρίξω το αλεύρι στο νερό έβγαλα το βασιλικό.
Άρχισα με μια κούπα νερό κλασική του καφέ και 3 -4 περίπου κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις για να έχω ένα παχύρρευστο χυλό, (η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να αρχίσω με λιγότερο αλεύρι και νερό γιατί κάθε φορά διπλασιάζεται, αλλά αυτό το είδα στην πορεία ).
Άφησα 24 ώρες.
Συνέχισα και τις 3 φορές ανά 24ωρο ,προσθέτοντας 1 κούπα νερό και αλεύρι περισσότερο την δεύτερη φορά και την 3η αρκετό περισσότερο αλεύρι ώστε το μείγμα κάθε φορά να διπλασιάζεται αλλά και να κάνουμε ένα αρκετά πιο πηχτό χυλό.

Όλες τις μέρες σε μπολ που κλείνει με το καπάκι του, δεν το σφράγιζα απλά το σκέπαζα μετά το σκέπαζα και με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος.

Το νερό το θέλουμε αρκετά ζεστό την πρώτη μέρα , χλιαρό τις επόμενες.

Δεν θέλουμε πηχτό ζυμάρι και τις 3 μέρες, θέλουμε παχύρρευστο χυλό.

Όταν δούμε πως έχει κάνει πολλές φυσαλίδες ο χυλός και έχει φουσκώσει, τότε είναι έτοιμο. Κάνουμε τότε τη ζύμη πιο σφιχτή και αφού φουσκώσει είναι έτοιμο το προζύμι μας.

Οποιαδήποτε εποχή φτιάχνουμε το προζύμι ,  το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το ξαναχρειαστούμε και να το αναπιάσουμε ξανά.

Μια βδομάδα στην απλή ψύξη και για περισσότερο στη κατάψυξη.

Όταν το έχουμε στην κατάψυξη το βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα, το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μετά το διαλύουμε σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι. Αυτό είναι το ανάπιασμα του προζυμιού.

Κάθε φορά κρατάμε απ το ανάπιασμα το μισό προζύμι για την επόμενη φορά.

Το άλλο μισό  προσθέτουμε ότι άλλο θέλουμε για το ψωμί, αλάτι ,μαγιά κ.λ.π.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες από την πρώτη στιγμή βγήκαν φουσκάλες στο μείγμα, μπορώ να πω ότι ήταν έτοιμο κι απ την δεύτερη μέρα, την τρίτη είχε ξεφύγει. 

Αν δοκιμάσετε να φτιάξετε προζύμι χωρίς βασιλικό θα σας πάρει περισσότερες μέρες , αλλά για αυτό θα μιλήσουμε άλλη φορά. 
προλήψεις στην Τσαριτσάνη σχετικά με το προζύμι
Στην  παράδοση της Τσαριτσάνης το προζύμι είναι η βάση του ψωμιού. Γι' αυτό και συνδέθηκε με προλήψεις, πολλές από τις οποίες διατηρούνται ακόμα και σήμερα από αυτούς που εξακολουθούν να ζυμώνουν. Θα πρέπει να παρασκευαστεί μόνον σε κάποια μεγάλη στιγμή, σε κάποια ξεχωριστή μέρα, που οι συγκυρίες θα είναι ευνοϊκές. Οι πιο μεγάλες γιορτές της Ορθόδοξης εκκλησίας έχουν συνδεθεί με το προζύμι. Η διαδικασία της παρασκευής του πρέπει να έχει  μια ιερότητα, να συνδεθεί με τη θαυματουργή δύναμη που κάνουν το σκληρό ζυμάρι να μεγαλώνει...

Ποτέ δεν πρέπει να δανείζεται ή να χαρίζεται όλο το προζύμι. Και αν χρειαστεί να δανειστεί πρέπει να μείνει ένα κομμάτι στο σπίτι και με αυτό να "αναπιαστεί" άλλο.

Το προζύμι το κρύβουμε από το μάτιασμα και δεν πρέπει  να  το δανείζουμε βράδυ, γιατί αν το δουν τα άστρα και το φεγγάρι δεν θα φουσκώσουν τα ψωμιά. Αν το δώσεις πρέπει να σκεπαστεί καλά".

Γιορτές που ξεκινούσαν την παρασκευή του προζυμιού:
Ύψωση Τιμίου Σταυρού (14/9)
Παραμονή Χριστουγέννων
Χριστούγεννα ανήμερα
Παραμονή Πρωτοχρονιάς
Ημέρα της Βάπτισης (6/1)
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 
Μεγάλη Τετάρτη
Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλο Σάββατο
Κυριακή του Πάσχα


καλή επιτυχία αν το δοκιμάσετε ...!!!!!




το νερό με τον βασιλικό

κουταλιές γεμάτες αλεύρι

1η μέρα

2η μέρα

3η μέρα








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι συνταγές του μπλοκ είναι κυρίως παραδοσιακές . Περιμένω τα σχόλιά σας για την συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε !!!!

Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...