Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Μπουμπάρια Τσαριτσάνης





 Μπουμπάρια Τσαριτσάνης

Από τις Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές που χάνονται σιγά σιγά.

Δεν είναι φαΐ, είναι μεζές για μερακλήδες.

Είναι μία παραδοσιακή νόστιμη συνταγή που μένει ως τις ημέρες μας αναλλοίωτη. Γευστικά θα σας φέρει στο μυαλό λουκάνικο, συκωταριά, σπληνάντερο κλπ.

Ένας χριστουγεννιάτικος, εκπληκτικός και  ιδιαίτερος μεζές, που έφτιαχνε η μάνα μου κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά και του Αγίου Διονυσίου (από τότε και η φωτογραφία) και συνοδεύεται με καλό κόκκινο μπρούσκο  κρασί.


Υλικά:

 1 κούπα  εντεράκια μοσχαρίσια ή χοιρινά για λουκάνικα (500 γρ περίπου)

Μπορούμε να  γεμίσουμε και χοιρινές κοιλιές αλλά με διπλάσια ποσότητα γέμισης. 


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

 1 συκωταριά αρνίσια με τα γλυκάδια της (παλιότερα έβαζαν χοιρινή)

 ½ κιλό κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιος + χοιρινός+ ζυγούρι)

 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια

 1 κούπα ρύζι καρολίνα

 1 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί

 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

 1 κουταλιά κόκκινη γλυκιά πάπρικα

 Αλάτι , πιπέρι κατά προτίμηση


*προαιρετικά: 

 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά

 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)

   Μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη.

  

Για το ψήσιμο:

 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 

 2-3 ποτήρια νερό ίσα να σκεπαστούν

 χυμό  λεμονιών για το σερβίρισμα


Διαδικασία:

Ζεματάμε τη συκωταριά για λίγο σε μια κατσαρόλα με νερό. Στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Τα εντεράκια τα καθαρίζουμε πολύ σχολαστικά και από τις δυο πλευρές όπως κάνουμε με τα εντεράκια της μαγειρίτσας και τα αφήνουμε σε νερό με λίγο λεμόνι ή ξίδι για 10΄. 

Αν είναι επεξεργασμένα τα αφήνουμε απλά στο νερό με λεμόνι για 10΄.


ΓΕΜΙΣΗ:

Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, την ψιλοκομμένη συκωταριά και όλα τα μπαχαρικά (πιπέρι, αλάτι), το ρύζι (καθαρισμένο και πλυμένο), το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα, το κρασί, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και αν τα θέλουμε πικάντικα βάζουμε μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το χέρι πατώντας σφιχτά με τα δάχτυλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Κόβουμε τα έντερα σε κομμάτια μήκους μισού μέτρου περίπου. Φαίνονται μικρά αλλά όταν γεμίσουν γίνονται κανονικά.  Τα πλένουμε με αρκετό κρύο νερό που αφήνουμε να περάσει από μέσα. Τα στραγγίζουμε καλά.

Φτιάχνουμε ένα αυτοσχέδιο εργαλείο (αν δεν έχουμε μηχανή) από πλαστικό μπουκαλάκι νερού που κόβουμε το στόμιο, μας βοηθά να τα γεμίσουμε εύκολα ή αλλιώς με ένα χωνί.

Προσαρμόζουμε την άκρη του εντέρου στο στόμιο του μπουκαλιού ή στο χωνί και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα έντερα, θέλει λίγο προσοχή ώστε να μην μας κοπεί το εντεράκι.

Χωρίς να τα πιέζουμε για να μην μπουκώσει το έντερο και μας ανοίξει στο ψήσιμο, επειδή το ρύζι στο βράσιμο φουσκώνει. 

Πιέζοντας πολύ μαλακά σπρώχνουμε τη γέμιση με τα χέρια προς το άκρο του εντέρου το οποίο έχουμε δέσει κόμπο.

Όταν γεμίσει (όχι σφιχτά σαν το λουκάνικο αλλά πολύ λιγότερο) δένουμε και την άλλη άκρη.

Συνεχίζουμε με όλα τα εντεράκια μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Τοποθετούμε τα γεμισμένα εντεράκια κυκλικά σε μια γάστρα ή ταψί.

Τρυπάμε σε μερικά σημεία τα έντερα από πάνω με μια βελόνα (για να μη σκάσουν). 

Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό ίσα να σκεπαστούν και  1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο. 

Ρίχνουμε μερικούς κόκκους πιπεριών, μπαχάρι, δαφνόφυλλα.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και στον αέρα  στους 180 βαθμούς για 1,5-2 ώρες (ανάλογα εάν το ψήνουμε σε ταψί ή γάστρα).

Για να μην «αρπάξουν» καλά θα είναι να σκεπαστούν και στο τέλος να τα ανοίξουμε να πάρουν χρώμα.

Τα γυρνάμε μία φορά για να βράσει καλά η γέμιση.

Δοκιμάζουμε τη γέμιση και αν έχει ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο. Συνήθως μένει λίγο ζουμάκι στη γάστρα και σερβίρουμε περιχύνοντας μαζί με λεμόνι, τα μπουμπάρια.

Πριν σερβίρουμε κόβουμε τις άκρες απομακρύνοντας τις κλωστές. 

Συνδυάζετε υπέροχα με  καλό κόκκινο κρασί!!!



Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Γαλατόπιτα όπως της μαμάς

 






Η γαλατόπιτα είναι η χαρακτηριστική πίτα της Θεσσαλίας και των παιδικών μας χρόνων! 
Ποιος δεν έχει φάει για πρωινό ή απογευματινό ένα “μπαμπάτσικο” κομμάτι γαλατόπιτας, που έβγαζε όλη την γλύκα και την αγάπη της μαμάς; Η γαλατόπιτα μύριζε και μυρίζει μαμά.

Η πίτα αυτή για να είναι πετυχημένη πρέπει να έχει μια βελούδινη υφή, η καλύτερη που έχω φάει μέχρι τώρα είναι της μαμάς μου, με φρεσκοαρμεγμένο γάλα απ την κατσίκα μας.


ΓΑΛΑΤΌΠΙΤΑ σαν της μαμάς

ΚΡΕΜΑ:
-7 κ.σ. κορν-φλάουρ ή αλεύρι  γεμάτες 
-5 κ.σ. κοφτές σιμιγδάλι ψιλό 
-2 κιλά γάλα
-1 ½ κούπες ζάχαρη
-1 μικρό κρασοπότηρο ελαιόλαδο
-3 αυγά 
-1 πρέζα αλάτι

Σε κρύο γάλα,ανακατεύουμε καλά, το κόρν-φλάουρ ή το αλεύρι, τα αυγά,  και το σιμιγδάλι. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει στην  κατσαρόλα η κρέμα. Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα  , ρίχνουμε και την ζάχαρη. Όταν αρχίζει να βράζει, αποσύρουμε από την φωτιά (δεν θέλουμε πολύ πηχτή την κρέμα , γιατί θα ψηθεί και θα πήξει κι άλλο). Ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο και χωρίς να ανακατέψουμε, αφήνουμε να κρυώσει. Αυτό το κάνουμε για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα . Την ανακατεύουμε λίγο πριν την ρίξουμε στο ταψί. 


 ΦΥΛΛΑ  
500γρ φύλλα κρούστας 
 Ελαιόλαδο  για το ράντισμα των φύλλων.

Πασπάλισμα στα φύλλα με :
-1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
-1-2 κ. σ. κανέλα
-2 κουταλιές ζάχαρη 

-Ράντισμα με ελαιόλαδο στο τελείωμα της πίτας.



ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ
Χρησιμοποιώ ταψί της κουζίνας.
Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα   καρύδια  με την κανέλα και την ζάχαρη.
Στρώνουμε 4 στρώσεις φύλλα σε λαδωμένο ταψί, ραντίζοντας τα ένα-ένα με λάδι. Ρίχνουμε  μια στρώση καρύδια. 
Στρώνουμε άλλα 2 στρώσεις φύλλα και πασπαλίζουμε με καρύδια.  
Άλλες 2 στρώσεις φύλλα με καρύδια. 
Αφού στρώσουμε πάνω και τα τελευταία φύλλα, ρίχνουμε την κρέμα. 
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και την βάζουμε στον φούρνο. 


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C
ΨΗΝΟΥΜΕ  για 35'-40' μέχρι να ροδίσει!!
Όταν βγάζουμε πασπαλίζουμε με κανέλα. 

-Για  να μην φουσκώσει η πίτα σε ορισμένα σημεία της,  τρυπάμε την πίτα πριν την βάλουμε στον φούρνο  με τη μύτη μαχαιριού  σε πολλά σημεία μέχρι κάτω, ώστε να βρει διέξοδο ο ατμός.

-Για άρωμα ρίχνουμε  στην κρέμα  ξύσμα  (πορτοκάλι ή λεμόνι),  βανίλια. 

-Η “κανελοζάχαρη” ανάμεσα στα φύλλα   καραμελώνει νόστιμα το φύλλο και αρωματίζει την πίτα.

-Θα μπορούσε να γίνει και με χωριάτικο φύλλο για πίτες, όπως την έφτιαχνε η μαμά μου αλλά η πίτα χάνει τη διάσταση του “γλυκού” ,  χωρίς να σημαίνει ότι δεν  είναι  το ίδιο νόστιμη.

-προαιρετικά πάνω από την πίτα πριν την βάλουμε στο φούρνο, για να πιάσει κρούστα, μπορούμε να ραντίσουμε την επιφάνεια με :
1  αυγό
3 κουταλιές της σούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1-2 κ.σ ελαιόλαδο
Χτυπάμε τα υλικά για την επάλειψη της γαλατόπιτας ελαφρά και περνάμε με πινέλο την επιφάνεια της κρέμας.
Εγώ δεν το κάνω. 


Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά ώστε  να σταθεροποιηθεί η κρέμα για να μπορείτε να την κόψουμε πιο εύκολα σε ωραία κομμάτια και να  την απολαύσουμε,  όπως της αξίζει.
Πασπαλίζουμε κατά προτίμηση με κανέλα και ζάχαρη άχνη

Καλή Απόλαυση !!!








Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ψωμί με προζύμι ψημένο στην γάστρα

 


Καλημέρα στην παρέα μου !

Το σημερινό ψωμί μόνο με αλεύρι - νερό - αλάτι και προζύμι. 

Η αλλαγή είναι ότι στο ψήσιμο χρησιμοποίησα την γάστρα. 

 Γενικά όπως έχω ξαναπεί , όταν  κάνω  ψωμί , είτε με μαγιά , είτε με προζύμι , χρησιμοποιώ σαν βασική πάντα την ίδια αναλογία υλικών είτε πρόκειται για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, είτε για κίτρινο, είτε για σκληρό, είτε για ολικής ....  με πολύ μικρή απόκλιση έως καθόλου στο νερό... π.χ. αν δω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο, ή προσθέτω νερό ή απλά βρέχω τα χέρια μου όταν ζυμώνω... αν η ζύμη κολλάει τρίβω τα χέρια μου με λίγο αλεύρι ή και πάλι βρέχω τα χέρια μου με λίγο νερό...  εξαρτάτε βέβαια ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη. 

Η αναλογία όπως πάντα είναι 2 αλεύρι : 1 νερό

Ζάχαρη δεν βάζω καθόλου.

Αυτό που κάνω διαφορετικά αναλόγως με το αλεύρι ή το προζύμι και την μαγιά.... είναι ο χρόνος που αφήνω το ψωμί να φουσκώσει και το ψήσιμο.

Στην σημερινή συνταγή χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κίτρινο ψιλό, με προζύμι.


ΥΛΙΚΑ για 2 καρβελάκια

-1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο ψιλό....   ή 3  κούπες τσαγιού
-1/2 κιλό για όλες τις χρήσεις... ή 3 κούπες τσαγιού
-650 ml  ..... ή 3 κούπες τσαγιού χλιαρό νερό 
-1  κ. γλ. αλάτι
-2 κούπες προζύμι δυνατό


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι και ανακατεύω μαζί το αλάτι.
Ανοίγω λακκούβα στην μέση και ρίχνω το προζύμι.
Σιγά σιγά ρίχνω και το χλιαρό νερό ανακατεύοντας το αλεύρι με το προζύμι μέχρι να έχω εύπλαστη ζύμη ...
Ζυμώνω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας ...
Χωρίζω την ζύμη και την βάζω σε ταψί ή μπολ...  μέσα σε μια αλευρωμένη πετσέτα
Σκεπάζω με πετσέτα και μια μικρή κουβερτούλα και αφήνω περίπου 3 ώρες για να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει καλά. Βγάζω στον πάγκο, ανοίγω την ζύμη ελαφρά με τα δάχτυλα, χωρίς να πατάω πολύ. 
Το δίπλωσα  (όπως βλέπετε στις φωτογραφίες)   το έβαλα σ λαδόκολλα και τοποθέτησα τα καρβελάκια με απόσταση μεταξύ τους , τα χάραξα και  σκέπασα την γάστρα.
Βάζω την γάστρα στην κουζίνα στην προτελευταία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο.
Έψησα συνολικά 40 λεπτά στον αέρα.
 Στην αρχή στους 250 βαθμούς για 25 λεπτά και στην συνέχεια έβγαλα το καπάκι και έψησα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
 Όταν βγει ψεκάζω ή βρέχω με ένα πινέλο με λίγο νερό  την κόρα του ψωμιού και σκεπάζω με πετσέτα. 
Αναλυτικά θα δείτε πιο κάτω με φωτογραφίες την διαδικασία.
Έγινε υπέροχο !!!

Καλή επιτυχία σ όσους το δοκιμάσουν!!!

Και  μην ξεχνάτε περιμένω τα σχόλια σας και τις απορίες σας και εδώ και στην σελίδα μου στο Fb https://www.facebook.com/cleocookingandmore?refid=52

















Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Παραδοσιακή Τσαριτσανιώτικη γλυκόπιτα της θείας Ελευθερίας

 




   Ιδανικό παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων !!!

Στην Τσαριτσάνη οι πίτες όλων των ειδών ποτέ δεν έλειπαν από κανένα σπίτι.... θυμάμαι ακόμη την αγαπημένη μου θεία Ελευθερία που έφτιαχνε την στριφτή γλυκόπιτα της ..πως και πως την περιμέναμε  τα Χριστούγεννα , και εκείνη ποτέ δεν μας χαλούσε χατήρι ... 
Παραμονές των Χριστουγέννων  έφτιαχνε τα παραδοσιακά της φύλλα και μετά τα τύλιγε σε  βελόνες πλεξίματος, τα γέμιζε καρύδια με κανέλα και γαρίφαλο ,  τα γύριζε και τα τοποθετούσε στο μεγάλο σινί (είμαστε και μεγάλο σόι)  ..και εκεί δίπλα στον ξυλόφουρνο την έψηνε και μοσχομύριζε η γειτονιά κανέλα και γαρίφαλο ...όταν έμπαινε και το σιρόπι τότε ποιος μας κρατούσε... 
Την ίδια πίτα την κάνει καταπληκτικά και η κόρη της και  ξαδέρφη μου που μου έδωσε και την συνταγή.

Ξαδέρφη ευχαριστώ για την συνταγή και τις φωτογραφίες...

Παραδοσιακή γλυκόπιτα Τσαριτσάνης με συνταγή της ξαδέρφης μου 
Βαίτσα Μπουμπουνάρα-Λιάνου!!! 

Γλυκόπιτα της Ελευθερίας
8 παραδοσιακά φύλλα

Γέμιση :
1/2 κιλό καρύδια
μια τσιμπιά αλάτι
1κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ. σ. κανέλα 

Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
3, 1/2 ποτήρια νερό
λίγα καρφάκια γαρίφαλο
1 κ.σ. γλυκόζη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
φλούδες από λεμόνι
στο περίπου 1/2 κούπα βούτυρο κ μισή ηλιέλαιο

Διαδικασία:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε και το ηλιέλαιο και αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μπλέντερ χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα, το αλάτι  και τη φρυγανιά.
Ανοίγουμε ένα φύλλο  και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή πινέλο , ραντίζουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με τα υλικά που έχουμε θρυμματίσει εκτός από μια άκρη.
Στην άκρη που δεν θα έχουμε καρύδια,  θα βάλουμε τις βελόνες η μια αντίκρυ στην άλλη, στην μέση του κενού .
Τοποθετούμε τις βελόνες πάνω στο φύλλο  (βάζουμε μια βελόνα ή λεπτό πλάστη) ώστε να εξέχουν από το φύλλο αριστερά και δεξιά.
Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω την άκρη που δεν έχει καρύδια, πάνω στις βελόνες και στη συνέχεια ρολάρουμε να τυλιχτεί όλο το φύλλο.
Τοποθετώντας το φύλλο στο ταψί,  σουρώνουμε με τα δάχτυλά μας το φύλλο προς τα μέσα και αφαιρούμε τις βελόνες. 
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ότι βούτυρο μείνει αλείφουμε πάνω απ τα φύλλα . 
Ψήνουμε για μισή ώρα στους 180°C  και για άλλη μισή στους 160°C.
Βγάζουμε και σιροπιάζουμε επί τόπου με το κρύο σιρόπι.

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να την φτιάξουν 
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους !!!






























  



Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Τα Ισλί της Κατίνας

 

   Τα Ισλί  της Κατίνας  


Η  συνταγή και οι φωτογραφίες είναι  της φίλης μου Ελευθερία Μπούτζα από την σελίδα της στο F.B  Μαγειρευοντας με την "L" 

Αγαπάμε παραδοσιακά  γλυκά των Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα για αυτό και από  την δική της ιστορία και την συνταγή δεν άλλαξα τίποτα....

Ελευθερία σε ευχαριστώ που μου την εμπιστεύτηκες !!!

Σας την παρουσιάζω λοιπόν :


Τα Ισλί  της Κατίνας  είναι ένα είδος μελομακάρονου, γεμιστό με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστό και μελωμένο ...

Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένα όσο τα μελομακάρονα, όμως τα ισλί είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά των Μικρασιατών για τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Η Κατίνα και η αδερφή της Σπυριδούλα εντυπωσιάστηκαν όταν τα πρωτοδοκίμασαν στη θεία τους Άννα η οποία τα κεντούσε με το ειδικό τσιμπιδάκι με μεγάλη υπομονή και ήταν μικρά έργα τέχνης .Έμαθαν τη συνταγή την εμπλούτισαν και μαζί κάθε χρόνο έφτιαχναν τα ισλί και κέρναγαν συγγενείς και φίλους.

Και μπορεί η Κατίνα μαζί με τη Σπυριδούλα να φτιάχνουν πια αλλού τα ισλί τους και να μυρίζουν την ουράνια κανέλα, άφησαν όμως τα μυστικά της συνταγής και έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να τα γευόμαστε οι επόμενες γενιές.


Τα Ισλί της Κατίνας :

1 1/2 κ αλεύρι σκληρό

2 φλ. τσ. ελαιόλαδο

1 βιτάμ

1 φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλ. τσ. χυμό από πορτοκάλι

1/2 φλ. τσ. κονιάκ

1/2 φλ. τσ. αλισίβα

1 κ.σ. σόδα

3 κ.γ. μπέικιν

ξύσμα από λεμόνι....πορτοκάλι....μανταρίνι

κανέλα

γαρύφαλλο


Γέμιση :

300 γρ καρύδι χοντροκομμένο

1/2 φλ ζάχαρη

κανέλα

γαρύφαλλο


Σιρόπι :

600 γρ. ζάχαρη

400 γρ. μέλι

1 κανέλα ξύλο

3 φλ. τσ. νερό

χυμό από ένα λεμόνι



Χτυπάμε  το λάδι , το βιτάμ (που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου) με τη  ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε τον χυμό και το  ξύσμα του πορτοκαλιού,του μανταρινιού ,του λεμονιού ,το μπέικιν και τη  σόδα . Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το  αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη που ξεκολλάει από τον  γάντζο του μίξερ (ή από τα χέρια μας αν παρασκευάσουμε την ζύμη χωρίς  μίξερ). 

Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη. 

Παίρνουμε  ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι, τη πλάθουμε και κάνουμε μία τρυπούλα  στη μέση. Γεμίζουμε με το μείγμα των καρυδιών και ξαναπλάθουμε δίνοντας  το σχήμα του μελομακάρονου.  Τα κεντάμε με το ειδικό  τσιμπιδάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C  για 25 λεπτά  περίπου.

 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: 

Βράζουμε 3 φλιτζάνια νερό με το μέλι, τη  ζάχαρη, το χυμό από ένα λεμόνι και το ξύλο της κανέλας για 7-8 λεπτά.  Ρίχνουμε τα χλιαρά ισλί στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε λίγα  λεπτά για να σιροπιαστούν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με τη σειρά  στη πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.


Καλή επιτυχία  σ όσους τα φτιάξουν !!!









Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Θα σας τρελάνει το νηστίσιμο άλειμμα αμυγδάλου με σοκολάτα


Νηστίσιμο άλειμμα αμυγδάλου με σοκολάτα τύπου μερέντας που θα τρελάνει μικρούς και μεγάλους 




                               

Προσπαθούσα να βρω μια συνταγή τύπου μερέντας σπιτική αλλά και νηστίσιμη, αλλά δεν με ικανοποιούσε καμιά από όσες βρήκα στο διαδίκτυο.

Σκέφτηκα λοιπόν να προσπαθήσω να φτιάξω μόνη μου μία,  με αμύγδαλα αφού είμαι και παραγωγός.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου . Την έφτιαξα 2 φορές μέσα στην βδομάδα γιατί εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα . Θα ξετρελαθείτε !!!!! 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καρπό .   

                                       



Τα υλικά μου : 

1 κούπα αμύγδαλα

1/2 κούπα  γάλα αμυγδάλου

2-3 κουταλιές μέλι (για τους Vegan σιρόπι σφενδάμου) 

1 κ.σ. κακάο σκόνη 

100γρ κουβερτούρα πικρή (vegan)

ελάχιστο αλάτι (μια τσιμπιά) 

1 κ.σ. ηλιέλαιο


Διαδικασία:

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ ...

Βράζουμε νερό και  και το ρίχνουμε  στα αμύγδαλα ...αφήνουμε  ένα τέταρτο,   τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε.

Τα βάζουμε  σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε  στους 150 βαθμούς ανακατεύοντας που και που, μέχρι να στεγνώσουν καλά. 

Με το ψήσιμο βγάζουν πολύ ωραίο άρωμα όταν τα κόψουμε .

Αφού στεγνώσουν καλά , τα βγάζουμε  απ τον φούρνο και αφήνουμε 2-3 ώρες  να κρυώσουν .

Όταν κρυώσουν, τα βάζουμε  στον πολυκόφτη ή στο μούλτι  με μια τσιμπιά αλάτι.  

Τα χτυπάμε να γίνουν αλεύρι.

Συνεχίζουμε το χτύπημα κάνοντας βούτυρο αμυγδάλου  ...όσο περισσότερο τα χτυπάμε τόσο πιο απαλό θα γίνει το βούτυρο, χωρίς τρήματα του καρπού. 

Αφού χτυπηθούν καλά, προσθέτουμε χτυπώντας και το λάδι.

Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας και το κακάο.

Χτυπώντας το μείγμα προσθέτουμε και  το μέλι.

Λιώνουμε την κουβερτούρα και την προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα . 

Προσθέτουμε  στη συνέχεια το γάλα αμυγδάλου.

Χτυπάμε λίγο ακόμη και η σπιτική μερέντα μας είναι έτοιμη . 

Την βάζουμε σε γυάλινο βάζο και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση σ όσους δοκιμάσουν να την φτιάξουν!!!

                                      

                         



                     


                         

                         


                         


                                 


                            



                               

 

                                  

















Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Μπισκότα αμυγδάλου χορτοφαγικά, νηστίσιμα ...

 


Τα πιο υγιεινά γρήγορα και εύκολα μπισκότα που έχετε φτιάξει με πολύ λίγα υλικά !!!
Το τρίμμα απ τα αμύγδαλα που έφτιαξα το γάλα δεν πάει χαμένο δεν πετάμε τίποτα.
Το βάζουμε στην κουζίνα στους 180 βαθμούς μέχρι να στεγνώσει περίπου 10 λεπτά, για να φύγει η υγρασία που έχει.
Στη συνέχεια το βάζουμε στο multi και το κάνουμε αλεύρι
Αφού λοιπόν το κάνουμε αλεύρι το χρησιμοποιούμε να φτιάξουμε τα πιο εύκολα μπισκοτάκια που φτιάξατε ποτέ

Υλικά που χρειαζόμαστε :
2 κούπες αλεύρι αμυγδάλου
1/2 κούπα αμύγδαλα κοντροκομμένα
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
4-5 κουταλιές σούπας σιρόπι οποιουδήποτε γλυκού του κουταλιού έχουμε στο σπίτι (εγώ έβαλα από γλυκό καρύδι)
1-2 κουταλιά σούπας λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto)
εσάνς βανίλιας ή αμυγδάλου (προαιρετικά)
Οδηγίες :
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ με το χέρι ανακατεύουμε τα υλικά μας .
Πρώτα το αλεύρι αμυγδάλου με το μπέικιν, τα αμύγδαλα και τέλος προσθέτουμε το σιρόπι και το λικέρ με την εσάνς.
Με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι γιατί κολλάνε, φτιάχνουμε τα μπισκότα μας, να είναι λεπτά.
Τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα μπισκότα αμυγδάλου για 10 -12 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν στην λαδόκολλα προτού τα μεταφέρουμε.
και καλή μας όρεξη!



Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Γάλα αμυγδάλου





Το γάλα αμυγδάλου είναι ως επί το πλείστον νερό.
Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και έτσι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για όσους προσέχουν τη γραμμή τους.
Μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή και δεν επιθυμούν να πίνουν αγελαδινό γάλα.
Περιέχει ίδια ποσότητα ασβεστίου/ανά ποτήρι με το αγελαδινό γάλα.
Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι σας γάλα αμυγδάλου στο σπίτι, απλά ρίχνοντας στο μπλέντερ σας νερό και αμύγδαλα και στη συνέχεια σουρώνοντας το μείγμα.
Έτσι είμαστε βέβαιοι ότι το ρόφημά μας είναι φρέσκο και πραγματικά αγνό.

Υλικά που θα χρειαστούμε :
-1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά
-2 φλιτζάνια νερό

Διαδικασία:
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε νερό, να τα καλύπτει (προσοχή, όχι τα 2 φλιτζάνια νερό της συνταγής, αυτά θα τα χρειαστούμε αργότερα).
Αφήνουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν στο νερό 12 ώρες.
Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα αμύγδαλα, πετάμε το νερό που μούλιασαν και τα ξεπλένουμε καλά μέσα σε σουρωτήρι, με τρεχούμενο νερό.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια νερό και χτυπάτε πολύ καλά για 2-3 λεπτά, να γίνουν πολτός.
Στη συνέχεια σουρώνουμε, χρησιμοποιώντας τουλπάνι . Στύβουμε καλά τα αμύγδαλα μέσα στο τουλπάνι με τα χέρια, για να βγάλουν όλα τα υγρά τους και έτοιμο το γάλα μας.
Αν θέλουμε το γάλα αμυγδάλου γλυκό, προσθέτουμε μέλι.
Τα δικά μου τα αμύγδαλα επειδή είναι γλυκά δεν το χρειάζονται!

η επιτυχία είναι σίγουρη ...καλή απόλαυση !!!










Καλημέρα κόσμε!

Να μαι και εγώ εδώ να γράψω, για μέρη που αγαπώ, για νόστιμες τοπικές κι όχι μόνο συνταγές….   αλλά κι ότι άλλο προκύψει….   ...